Hoppa till huvudinnehåll

Tomasmarknaden håller öppet varje dag på Senatstorget

Jultorget Tomasmarknaden, som efter undantagsåren nu återvänder till Senatstorget, inleds med ett invigningsprogram den 1 december. Bland annat utlovas besök av jultomten och musikuppträdanden också under många andra dagar i december. Jultorget håller öppet varje dag fram till 22 december.
Julgran på Senatstorget.
Tomasmarknaden återvänder till Senatstorget efter de exceptionella åren med coronaviruspandemin och renoveringen av belysningen på Senatstorget. Bild: Kim Öhman

Tomasmarknaden, som ordnats sedan mitten av 1990-talet, är Helsingfors anrikaste julmarknad utomhus. I år deltar nästan 90 hantverkare och småproducenter och mer än 20 delikatessförsäljare, caféer och restauranger. Enligt allmänhetens och försäljarnas önskemål återvänder marknaden till Senatstorget efter de exceptionella åren med coronaviruspandemin och renoveringen av belysningen på Senatstorget. 

– Tomasmarknaden, som har placerat sig högt också på flera internationella listor över julmarknader, är en viktig tradition i juletid för många lokalt bosatta och besökare i Helsingfors. Det är fint att vår stads äldsta och största julmarknad igen får återvända till Senatstorget och sprida en varm julstämning och glädja oss med sin fantastiska inramning och sitt ansvarsfulla utbud”, säger borgmästare Juhana Vartiainen

Försäljarnas utbud delas in tematiskt

I år delas marknaden in enligt försäljarnas utbud. Delikatesser och mat finns placerade längs en egen marknadsgränd och andra tematiskt grupperade gåvor och hantverksprodukter längs sina gränder. Indelningen gör det lättare för besökarna att få en överblick över utbudet.

Liksom tidigare är försäljarna små producenter och lokala aktörer som säljer hållbara produkter. Både nya och gamla försäljare deltar. För julbordet erbjuder de bland annat inhemska fiskdelikatesser, honung och senap. I julklappspaketen passar till exempel handgjorda karameller, smycken och naturkosmetika, yllesockor, mössor och andra värmande accessoarer.

Juliga smakupplevelser och aktiviteter för hela familjen

I den stämningsfulla miljön på marknadsområdets delikatess- och restaurangområden kan man stanna upp en stund och njuta av julens smaker. På Tomasmarknaden finns ekologiska och lokala livsmedel och vegetarisk och vegansk mat – det går också att ta med portioner hem. Vid sidan av de välbekanta inslagen finns mycket nytt, bland annat Portaanperäs alkoholfria jordgubbsbubbel och Vallilas lörtsy-piroger med Helsingforstwist.

Tomasmarknadens programutbud innefattar köruppträdanden och positivspel samt blåsmusik som gläder besökarna mitt i julstressen. I försäljningsbåsen har man också möjlighet att få se uppvisningar i glasblåseri och smide i skenet från härdens glöd. Närmare information om uppträdandena finns på Tomasmarknadens webbplats.

Barn och andra med barnasinnet kvar kan glädja sig över en karusell med trähästar. En åktur med den redan har blivit en jultradition i många familjer. Jultomten besöker torget på invigningsdagen den 1 december, varje lördag medan julmarknaden pågår samt under avslutningsdagen den 22 december.

Hållbar julstämning

Tomasmarknadens försäljare och livsmedelsföretag har valts ut med betoning på hållbar produktion och verksamhet. Marknaden är ett hållbart alternativ till massproducerade julklappar och pynt.

Även i år har den sociala hållbarheten betonats i valet av försäljare. På marknaden finns till exempel glöggbaren Omenasieppari <3 Kåska, som sysselsätter och avlönar personer i behov av särskilt stöd och strävar efter att minska ensamheten genom impact-arbete.

Marknadens miljökonsekvenser bedöms med hjälp av certifikatet Ekokompassen. Marknadens restauranger använder endast biologiskt nedbrytbara kärl, och avfallet minimeras och sorteras. Försäljningsstånden värms och karusellen drivs med förnybar energi.

Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors är öppen 1.12–22.12.2022 måndag–torsdag
och söndag kl. 11–19 samt fredag–lördag kl. 11–20. På självständighetsdagen den 6
december avslutas studenternas fackeltåg på torget, och på luciadagen den 13 december
avgår luciatåget från torget. Inträdet till marknaden är fritt.

Nyheten publicerades 15.11 och uppdaterades 29.11.