Tomasmarknaden bjuder på mångsidigt program, delikatesser och fynd

Tomasmarknaden samlar nästan 100 hantverkare och små producenter från hela Finland och över 20 delikatessförsäljare, café- och restaurangentreprenörer på Senatstorget. Försäljare med veckoplatser skapar variation i produktutbudet. Julmarknaden inleds fredagen den 1 december med ett invigningsprogram och pågår fram till den 22 december.
Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors är öppen 1–22.12.2023 söndag–torsdag klockan  11–19 samt fredag–lördag klockan 11–20. Inträdet till marknaden är fritt.  Bild: Dorit Salutskij
Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors är öppen 1–22.12.2023 söndag–torsdag klockan 11–19 samt fredag–lördag klockan 11–20. Inträdet till marknaden är fritt. Bild: Dorit Salutskij

Tomasmarknaden sprider julstämning på Senatstorget med ett starkt fokus på hållbar utveckling och hållbar julshopping. Ända sedan mitten av 1990-talet har alla julentusiaster fått njuta av marknaden som vuxit till den mest framträdande som ordnas utomhus i Helsingfors.

Liksom tidigare är försäljarna små producenter och lokala aktörer som säljer hållbara produkter. Både nya och gamla försäljare deltar. För julbordet säljs bland annat inhemska fisk- och köttdelikatesser, bakverk, svampsallader, sylter och senapssorter. För julklappssäcken kan man till exempel köpa handgjorda sötsaker, smycken och naturkosmetika, yllesockor och andra värmande accessoarer eller design- och inredningsprodukter baserade på gamla finländska reseaffischer.

Varierande program höjer julstämningen

Marknadsområdet har en idyllisk kärna som består av ett delikatessområde och ett restaurangområde där man också kan köpa alkoholhaltiga drycker. Delikatess- och restaurangområdena bildar en stämningsfull kuliss för en paus mitt i brådskan. I utbudet ingår säsongens traditionella rätter och en del nya julsmaker – det går också att ta med sig portioner.

Förutom ekologiska och lokala livsmedel finns även vegetarisk och vegansk mat i utbudet på Tomasmarknaden. Vid sidan av de välbekanta inslagen finns mycket nytt, bland annat Arepera Bros venezuelanska julmat, Valkoinen Salis ångande varma vintercocktails och DeliTaste & Raclette Bistros racletteost.

Invigning med jultomten och välbekanta julsånger

Tomasmarknaden öppnas fredagen den 1 december. Jultomten finns på plats under öppningsdagen kl. 14–19 och duon Soiva Joulukortti framför välbekanta julsånger på finska och engelska kl. 16.30–17.30. Försäljarna ordnar arbetsdemonstrationer där besökarna bland annat kan uppleva glasblåsning och kastanjerostning och se metallföremål smidas i ljuset av härden.

Tivoli Sariolas karusell med sina trähästar har blivit en jultradition för många Helsingforsfamiljer, och den kommer att stå på sin plats under hela julmarknaden avgiftsfritt till glädje för barnen. Den varma, hjärtliga julstämningen och mysiga pyntningen är en upplevelse för hela familjen. 

Tomasmarknaden är ett hållbart julevenemang

Tomasmarknadens försäljare och livsmedelsföretag har valts ut med betoning på hållbar produktion och verksamhet. På marknaden finns många primärproducenter och små hantverkare med ett produkturval som utgör ett hållbart alternativ till massproducerade klappar och pynt.

Marknadens miljökonsekvenser bedöms med hjälp av certifikatet Ekokompassen. Marknadsavfallet minimeras och sorteras. Försäljningsstånden värms och karusellen drivs med förnybar energi.

Ekologiska och närproducerade råvaror och rättvisemärkta produkter dominerar på delikatess- och restaurangområdena. I sortimentet finns vegetariska och veganska alternativ, och endast biologiskt nedbrytbara kärl används i restaurangverksamheten.

På självständighetsdagen den 6 december avslutas studenternas fackeltåg på torget, och på luciadagen den 13 december avgår luciatåget från torget.

Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors är öppen 1–22. december söndag–torsdag klockan11–19 samt fredag–lördag klockan 11–20. Inträdet till marknaden är fritt.