Tjänsterna vid Gamlas hälsostation konkurrensutsätts på nytt – tjänsterna fortsätter normalt

Helsingfors stad konkurrensutsätter på nytt tjänsterna vid Gamlas hälsostation av avtalstekniska skäl. Konkurrensutsättningen orsakar inga omedelbara förändringar i hälsostationens verksamhet eller tjänsterna för invånarna.
Kannelmäen terveysaseman sisäänkäynti.
Bild: Virpi Velin

Konkurrensutsättningen förnyas av avtalstekniska skäl, eftersom Terveystalo inte har kunnat förse hälsostationen med arbetsinsatsen av fem heltidsanställda specialläkare inom allmänmedicin, som utlovades i anbudet. Avtalet har uppfyllts till övriga delar. Ett skriftligt uppsägningsbeslut fattas onsdagen den 24 maj. 

"Vi måste konkurrensutsätta tjänsterna på nytt av juridiska skäl. På detta sätt behandlas alla företag som deltog i konkurrensutsättningen vid Gamlas hälsostation på ett jämlikt och lagenligt sätt”, konstaterar Timo Lukkarinen, chefsläkare för Helsingfors hälsostationer.    

Tillräckligt många erfarna allmänläkare och andra yrkesutbildade personer har arbetat vid hälsostationen. Invånarna i Gamlas har alltid haft tillgång till högklassiga hälsostationstjänster som snabbt kan nås.  

”Vi beklagar situationen. På grund av den svåra rekryteringssituationen har vi inte lyckats anställa så många heltidsanställda specialläkare till Gamlas som avtalet förutsätter. Vi förstår att Helsingfors stad nu måste agera på det sätt som lagstiftningen kräver”, kommenterar Mikko Tainio, chef för Terveystalos portföljbolag. 

Enligt både Timo Lukkarinen och Mikko Tainio har samarbetet mellan staden och Terveystalo varit bra och tjänsterna har utvecklats genuint tillsammans.   

Ny konkurrensutsättning på kommande 

Helsingfors stad konkurrensutsätter serviceproducenten på nytt. Man strävar efter att överföra serviceproduktionen till eventuell ny serviceproducent så smidigt som möjligt.  

Terveystalo fortsätter som serviceproducent i Gamlas ännu i högst ett år eller tills en ny serviceproducent börjar vid hälsostationen.  

Tjänsterna för Gamlasborna fortsätter normalt 

Tjänsterna vid Gamlas hälsostation fortsätter normalt tills vidare och kunderna får betjäning hos de bekanta skötarna och läkarna.  

Kunderna i Gamlas är oavsett eventuella ändringar fortfarande kunder vid Helsingfors hälsostationer. Kunderna tillhandahålls samma tjänster som kunder vid de övriga hälsostationerna”, säger Timo Lukkarinen.  

Vi meddelar hälsostationens kunder och invånare i området om ändringarna, såsom eventuell ny serviceproducent, i god tid och tydligt.