
Enligt terapigarantin för personer under 23 år ska korttidspsykoterapi eller annan psykosocial vård för barn eller unga inledas senast inom 28 dygn efter att en yrkesperson fastställt vårdbehovet. Vården som omfattas av terapigarantin är avsedd för lindrigare psykiska symtom.
Tyngdpunkten ligger på korttidsinterventioner och lågtröskeltjänster som genomförs och erbjuds inom primärvården. Social-, hälsovårds- och räddningssektorn samt fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors har förberett sig på att terapigarantin träder i kraft genom att satsa på kortvariga interventionsutbildningar för personalen. Utgångspunkten är att korttidsintervention, det vill säga snabb hjälp, kan erbjudas till exempel i skolor, på läroanstalter, på serviceställen för psykisk ohälsa (Mieppi) och i familjecenter.
Känns det jobbigt? Hjälp finns
Mentalvårdstjänsterna för barn och unga ses vara primärt viktiga. Dessa tjänster har redan en längre tid utvecklats aktivt i Helsingfors stad tillsammans med olika samarbetspartner. Det har till exempel satsats på vårdtillgång, personalutbildning och kommunikation.
I Helsingfors nås hjälpen med låg tröskel. Hjälp kan sökas av barn, ungdomar och deras vårdnadshavare. Mentalvårdsfrågor kan diskuteras till exempel med skolans eller läroanstaltens anställda, i Mieppi, på rådgivningsbyrån, hälsostationen, ungdomsgården eller inom socialservicen, och dessa tjänster är lättillgängliga.
Uppväxten omfattas ibland av svåra känslor. Många slags problem kan vara relaterade till barns och ungdomars liv. Ibland kan det vara svårt hemma. Mobbning kan förekomma i skolan, studierna kanske inte löper. Livet kan bestå av ensamhet, till och med våld eller trakasserier. Tråkiga tankar kan förekomma, känslan kan vara dålig.
– Jag hoppas att barn och unga modigt tar upp utmaningarna i det egna livet. Det uppstår ibland problem i livet, men man behöver inte vara ensam med dem, det finns hjälp och information att tillgå, konstaterar Leena Turpeinen, direktör för hälsovård- och missbrukartjänsterna.
– Oftast är hjälpen som hittats i ett tidigt skede effektivast, fortsätter Turpeinen.
Det finns tillgänglig och omfattande information om mental- och missbrukartjänster för unga på hel.fi/ungaspsyke. På sidan finns även bra anvisningar på hur man själv kan främja välbefinnandet, om det känns som ett bra sätt för en själv. Där finns även information om pålitliga chattjänster, där man kan träffa andra unga och hjälpvilliga vuxna.
Mer information
- För ungdomars psykiska hälsa | Helsingfors stad (hel.fi/ungaspsyke)