Startupcampus Maria 01:s företag samlade in rekordfinansiering

Nordens ledande campus för nystartade företag, Maria 01, har samlat in mer än 700 miljoner euro i finansiering under sin historia, enligt en nyligen publicerad rapport. Enligt rapporten samlade Maria 01:s medlemsföretag in en rekordstor summa på 219 miljoner euro i finansiering enbart det senaste året.
Startupcampus Maria 01.
Maria 01:s sociala inverkan har ökat avsevärt under åren. Bild: Sakari Röyskö

Maria 01 grundades 2016 och dess sociala inverkan har ökat avsevärt under åren. Under de senaste sex åren har finansiering av nystartade campusföretag nästan tiofaldigats. Enligt Maria 01 vd. Ville Simola är målet att fyrdubbla antalet företag och personer på campus de kommande åren.

Under grundandet av Maria 01 samlade startupen in totalt knappt 26 miljoner euro i finansiering. Beloppet har ökat varje år och översteg förra året för första gången 200 miljoner euro. Maria 01:s finansieringspott har också vuxit stadigt, eftersom inte ens pandemin har bromsat ökningen av insamlingen av finansiering. Nästan 400 startups har verkat på campus under dess historia.

– Maria 01 har expanderat, och vår portfölj med startup-företag har vuxit under åren. Ökningen av den totala finansieringen indikerar också utvecklingen av kvaliteten hos våra medlemsföretag och det ökade intresset för hela det finska startup-ekosystemet, säger Ville Simola vd. för Maria 01.

Internationella riskkapitalisters intresse för finländska innovationer ökar


Maria 01:s tillväxt beror också på internationella riskkapitalisters växande intresse för finländska innovationer. Enligt Finnish Venture Capital Association investerade utländska kapitalinvesterare år 2021 553 miljoner euro i finländska startups. Totalt kom 74 procent av alla riskkapitalinvesteringar från utlandet.

Helsingfors attraktivitet återspeglas i en rapport från Startup Genome, som visar att i den globala rankningen av startup-ekosystem ligger endast London, Paris, Berlin, Amsterdam och Stockholm före Helsingfors.

Inverkan av startup-ekosystemet på den finska nationalekonomin är redan stor och i framtiden kan den bli ännu mer betydande. Enligt den finska startup-communityn genererade finländska startups en omsättning på 3,4 miljarder euro år 2021, och enligt den aktuella trendprognosen kan siffran år 2030 redan vara 15 miljarder.

– Företagande och främjande av företagande är Finlands framtid och Maria 01 kommer att bidra till utvecklingen av detta ekosystem. I framtiden kommer vi att ytterligare öka vårt inflytande som en ledande aktör inom tillväxtföretagande och hela innovationsekosystemet i Finland och utomlands, fortsätter Simola.

Förra året organiserades den största finansieringsrundan av Maria 01-alumnerna för företaget Swappie, en nätbutik för renoverade telefoner. Den näst största rundan organiserades av fastighetsteknikföretaget Rive och den tredje största rundan av AI-företaget för kundservice Ultimate AI.

Målet är inskrivet i Helsingfors stadsstrategi, att de affärs- och innovationsmiljöer som stöder konkurrenskraften för Helsingforsföretagen ska stärkas. Nyckeln är att se till att Helsingfors förblir en attraktiv plats för talanger och företag. Stadens mål är att stärka och utveckla sin position som en av Europas bästa innovationsmiljöer, ett startup-center och en vagga för nya företag. Campus Maria 01 kommer att fortsätta att spela en viktig roll i detta arbete.