Hyppää pääsisältöön

Startup-kampus Maria 01:n yritykset keräsivät ennätyksellisesti rahoitusta

Pohjoismaiden johtavan startup-kampuksen Maria 01:n yritykset ovat keränneet historiansa aikana rahoitusta yli 700 miljoonaa euroa, kertoo kampuksen tuore vaikuttavuusraportti. Sen mukaan Maria 01:n jäsenyritykset keräsivät pelkästään viime vuonna ennätyksellisen 219 miljoonan euron rahoituspotin.
Maria 01:n startupit keräsivät rahoitusta viime vuonna yli 200 miljoonaa euroa. Kuva: Sakari Röyskö
Maria 01:n startupit keräsivät rahoitusta viime vuonna yli 200 miljoonaa euroa. Kuva: Sakari Röyskö

Vuonna 2016 perustetun Maria 01:n yhteiskunnallinen vaikuttavuus on kasvanut vuosien varrella merkittävästi. Kuuden viime vuoden aikana startup-kampuksen yritysten rahoituksen määrä on lähes kymmenkertaistunut. Maria 01:n toimitusjohtaja Ville Simolan mukaan kampuksen yritysten ja ihmisten määrä on tavoitteena vielä nelinkertaistaa tulevien vuosien aikana. 

Maria 01:n perustamisvuonna startupit keräsivät rahoitusta yhteensä vajaat 26 miljoonaa euroa. Summa on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna ylittyi ensimmäistä kertaa 200 miljoonan euron raja. Maria 01:n rahoituspotti on kasvanut tasaisesti eikä edes pandemia hidastanut tahtia. Kampuksella on sen historian aikana toiminut vajaat 400 startupia.

– Maria 01:n toiminta on laajentunut, ja startup-portfoliomme on kasvanut vuosien saatossa. Kokonaisrahoituksen kasvu kertoo myös jäsenyritystemme laadun kehityksestä sekä koko suomalaisen startup-ekosysteemin kiinnostavuuden kasvusta, arvioi Maria 01:n toimitusjohtaja Ville Simola.

Suomalaisinnovaatiot kiinnostavat

Maria 01:n kasvu johtuu myös siitä, että kansainväliset pääomasijoittajat ovat kiinnostuneet kasvavissa määrin suomalaisinnovaatioista. Suomen pääomasijoittajat ry:n mukaan vuonna 2021 ulkomaiset pääomasijoittajat sijoittivat suomalaisiin startupeihin 553 miljoonaa euroa. Yhteensä ulkomailta tuli 74 prosenttia kaikista pääomasijoituksista.

Helsingin houkuttelevuudesta kertoo muun muassa Startup Genomen raportti, jonka mukaan globaalissa startup-ekosysteemien rankingissa eurooppalaisista kaupungeista Helsingin edellä ovat vain Lontoo, Pariisi, Berliini, Amsterdam ja Tukholma.

Startup-ekosysteemin vaikutus Suomen kansantaloudelle on jo suuri, ja tulevaisuudessa se voi olla vieläkin merkittävämpi. Suomen startup-yhteisön mukaan suomalaiset startupit generoivat vuonna 2021 liikevaihtoa 3,4 miljardia euroa, ja nykyisen trendiennusteen mukaan vuonna 2030 lukema voi olla jo 15 miljardia.

– Kasvuyrittäjyys ja sen edistäminen ovat Suomen tulevaisuuden kohtalonkysymyksiä ja Maria 01 aikoo omalta osaltaan auttaa ekosysteemin kehittymisessä. Tulemme jatkossa kasvattamaan vaikutustamme entisestään kasvuyrittäjyyden ja koko innovaatioekosysteemin johtavana toimijana Suomessa ja ulkomailla, Simola jatkaa.

Viime vuonna suurimman rahoituskierroksen järjesti Maria 01:n alumniyritys, kunnostettujen puhelimien verkkokauppa Swappie. Toiseksi suurimman kierroksen järjesti kiinteistövälitysalan teknologiayritys Rive ja kolmanneksi suurimman asiakaspalvelualalla toimiva tekoäly-yhtiö Ultimate AI.

Helsingin kaupunkistrategiaan kirjattuna tavoitteena on, että helsinkiläisten yritysten kilpailukykyä tukevat liiketoiminta- ja innovaatioympäristöt vahvistuvat. Keskeistä on, että Helsinki säilyy jatkossakin houkuttelevana paikkana osaajille ja yrityksille. Kaupungin tavoitteena on vahvistaa ja kehittää asemaa yhtenä Euroopan parhaana innovaatioympäristönä, startup-keskuksena ja uusien elinkeinojen kehtona. Tässä työssä Maria 01 -startupkampuksella tulee olemaan merkittävä rooli myös jatkossa.