Stadsstyrelsen godkände en projektplan för Konepajan lukio ja aikuislukios lokaler

Vid sammanträdet den 22 januari godkände statsstyrelsen en projektplan för ombyggnad och ändring av användningsändamålet för lokalerna vid Töysägatan 2. Lokalerna kommer att användas av Konepajan lukio ja aikuislukio. Projektet omfattar cirka 6 010 m² bruttoyta och maximipriset uppgår till 7 200 000 euro exklusive mervärdesskatt i prisnivån för september 2023.
Puheenjohtajan nuija kaupunginhallituksen istuntosalissa.
Bild: Sakari Röyskö

I och med lokalprojekten för Konepajan lukio ja aikuislukio centraliseras vuxengymnasiets utspridda verksamhet till permanenta lokaler med undantag av kvällsundervisningens verksamhetsställe i östra Helsingfors, vars verksamhet är förlagd till språkgymnasiets nya byggnad i Kvarnbäcken. Vid Konepajan lukio ja aikuislukio kommer det att ordnas undervisning för sammanlagt cirka 1 190 studerande, varav cirka 750 vid Töysägatan.

Utlåtande av stadsstyrelsen om det riksomfattande programmet för ungdomsarbete och ungdomspolitik

Stadsstyrelsen gav ett utlåtande till undervisnings- och kulturministeriet om det riksomfattande programmet för ungdomsarbete och ungdomspolitik (RUNGPO) 2024–2027. Det riksomfattande programmet för ungdomsarbete och ungdomspolitik RUNGPO är ett lagstadgat förvaltningsövergripande program som statsrådet godkänner vart fjärde år och vars syfte är att främja de ungas uppväxt- och levnadsförhållanden.

Enligt Helsingfors syn är programmet skrivet på en mycket allmän nivå. I programmet ingår inte tillräckligt tydliga riktlinjer och val för att det ska kunna styra utvecklingen av den riksomfattande ungdomspolitiken under de kommande åren. Städers behov och regionala särdrag beaktas inte tillräckligt i programmet. 

Stadsstyrelsen godkände dessutom för sin del en detaljplaneändring för Borgbyggarvägen 6 i Hertonäs. Detaljplaneändringen innebär att ett kvartersområde för industri-, lager- och kontorsbyggnader ändras till ett kvartersområde för flervåningshus. Området får cirka 430 invånare. Det slutliga beslutet i ärendet fattas av stadsfullmäktige. 

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.