Stadsstyrelse godkände för sin del bokslut för 2023

Vid sitt sammanträde den 25 mars fattade stadsstyrelsen beslut om en utvecklingsreservering för en tunnel från Hagnäs till stadskärnan. Dessutom föreslår stadsstyrelsen att fullmäktige godkänner en ombyggnad av Betaniahuset.
Stadsstyrelsen sammanträder på stadshuset på måndagar.  Bild: Sakari Röyskö
Stadsstyrelsen sammanträder på stadshuset på måndagar. Bild: Sakari Röyskö

Stadsstyrelsen beslutade att för sin del godkänna stadens bokslut för 2023.

På grund av vårdreformen utarbetades separata bokslut för Helsingfors stad i sin helhet, kommun-Helsingfors samt för social-, hälsovårds- och räddningssektorn som finansieras av staten. I kommun-Helsingfors ingår fostrans- och utbildningssektorn, stadsmiljösektorn samt kultur- och fritidssektorn, stadskansliet och affärsverken.

Ärendet går vidare för beslut i stadsfullmäktige i juni.

Utvecklingsreservering för en tunnel från Hagnäs till stadskärnan

Stadsstyrelsen beviljade en utvecklingsreservering för att utreda förutsättningarna för genomförande av en ny tunnelförbindelse från Hagnäs till stadskärnan, effektivisera användningen av Centrala servicetunneln och projektet Hiilineutraali ydinkeskusta (en koldioxidneutral stadskärna).

Staden berättigar SRV Yhtiöt Oyj, Keva och Ömsesidiga Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen att utreda förutsättningarna för att genomföra en ny tunnelförbindelse från Hagnäs torg till Alexandersgatan i samband med den befintliga servicetunneln i centrum, sammanhängande underjordiska service-, logistik- och parkeringslösningar samt utnyttjande av tunnelns jordvärme- och värmeåtervinning.

Till utredningarna hör även att effektivisera användningen av den befintliga centrala servicetunneln mellan Alexandersgatan och Barnlundenspark genom underjordiska service-, logistik- och parkeringslösningar samt utnyttjandet av tunnelns jordvärme- och värmeåtervinnig.

Läs mer: Utvecklingen av servicetunneln i centrum fortsätter – målet att göra centrum mer livskraftigt

Betaniahuset i Rödbergen blir i sin helhet ett daghem

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att stadsfullmäktige godkänner projektplanen för en ombyggnad av Betaniahuset i Rödbergen. Huset kommer att undergå en omfattande ombyggnad där fastighetens alla lokaler ändras så att de lämpar sig för småbarnspedagogisk verksamhet.

Betaniahuset används förutom daghemmet Meripirtti också av andra aktörer. De lokaler som används av dessa kommer att tas i daghemsbruk i sin helhet efter ombyggnaden. Stadskansliets delaktighetsenhet har ett gemenskapshus som är verksamt i Betaniahuset. Verksamheten i Betaniahuset slutar i april 2024.
Utifrån en granskning av det lokala servicenätet kommer antalet barn i daghemsåldern öka med 240 barn fram till år 2033. Även daghemmet Haukkas verksamhet övergår till de lokaler som ombyggs.

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.