Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för evenemangsområdet i Södervik

Vid sammanträdet den 26 april godkände stadsfullmäktige en detaljplaneändring för evenemangsområdet i Södervik. Fullmäktige behandlade också initiativ från ungdomar och valde en ny andra vice ordförande för stadsfullmäktige.
Suvilahden kaasukellot.
Bild: Katri Lehtonen

Detaljplaneändringen för Södervik i Sörnäs gäller ett kvartersområde för fabriker mellan Fiskehamnens centrum och det före detta gasverket. I området har ett evenemangsområde planerats för olika kultur- och sportevenemang samt ett kvarter med kontors-, hotell-, restaurang- och affärslokaler. Det ordnades en arkitekttävling för att utveckla området och förslaget Contiki som vann tävlingen användes som grund för detaljplanearbetet.

Fullmäktige diskuterade initiativ från ungdomar

Stadsfullmäktige behandlade initiativ från ungdomar som lämnats in mellan juni–december 2022. Fullmäktige antecknade initiativen.

Initiativen från ungdomar är sådana som helsingforsungdomar i åldern 13–17 år har tagit i frågor som gäller stadens verksamhet. Syftet med initiativrätten är att uppmuntra ungdomar att delta i det samhälleliga beslutsfattandet. Initiativen besvaras av antingen borgmästaren eller den biträdande borgmästaren för den sektor vars verksamhet initiativet handlar om.

Under perioden juni–december lämnade ungdomarna in nio initiativ. Motionerna handlade bland annat om att möjliggöra distansundervisning även i fortsättningen, en annorlunda kampanj mot mobbning och att bygga en parkourbana till Malmgård.

Fullmäktige valde en ny andra vice ordförande

Fullmäktige beviljade Pilvi Torsti som tillhör SPD:s fullmäktigegrupp avsked. Thomas Wallgren, som är första ersättare i SDP:s fullmäktigegrupp, övertar hennes plats i fullmäktige.

Pilvi Torsti har verkat som andra vice ordförande i fullmäktige. Fullmäktige valde Ville Jalovaara till ny andra vice ordförande i stadsfullmäktige för den mandatperiod som tar slut i maj.