Stadsfullmäktige godkände ändringarna i projektplanen för Dals samsjukhus och en höjning av maximipriset

Vid sitt sammanträde den 1 i januari godkände Helsingfors stadsfullmäktige ändringarna i projektplanen för Dals samsjukhus och en höjning av projektets maximipris. I projektplanen görs ändringar som skär ner på kostnaderna, och projektets maximipris höjs på grund av den allmänna ökningen av byggnadskostnaderna. Antalet planerade vårdplatser förblir oförändrat.
Illustration av Dals samsjukhus norrifrån. Bild: Laakson LATU
Illustration av Dals samsjukhus norrifrån. Bild: Laakson LATU

Dals samsjukhus är ett psykiatriskt och somatiskt sjukhus som byggs på Dals sjukhusområde som ett gemensamt projekt mellan Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen. Samsjukhuset får lokaler för huvudstadsregionens psykiatriska sjukvård, för HUS-sammanslutningens krävande neurologiska rehabilitering och för ungefär hälften av Helsingfors sjukhus somatiska vårdplatser samt för polikliniker, stödtjänster, undervisning, forskning och förvaltning som stöder dessa. Allt som allt kommer samsjukhuset att ha över 900 vårdplatser.

Den största fastställda ändringen i projektplanen gäller rättspsykiatrins lokaler. De nya rättspsykiatriska lokalerna byggs inte i Dal utan i Ohkola i Mariefors, dit rättspsykiatrin även för tillfället är förlagd. I övrigt kommer den psykiatriska vården för barn och unga samt den psykiatriska sjukhusvården att placeras i Dals sjukhusområde. Antalet vårdplatser inom den psykiatriska sjukhusvården (444 vårdplatser inom vuxenpsykiatri, 30 inom barnpsykiatri och 10 platser för boendeträning) förblir detsamma.

Utöver den psykiatriska sjukvården kommer en annan betydande aktör i Dals sjukhusområde att vara Helsingfors sjukhus, som får 394 vårdplatser.

År 2020, då beslutet om den ursprungliga projektplanen godkändes, fastställde stadsfullmäktige 838 miljoner euro i kostnadsnivån för november 2019 som projektets maximipris. Nu godkände stadsfullmäktige ett nytt maximipris på 870 miljoner euro i kostnadsnivån för november 2019 (1 003 miljoner euro i nuvarande kostnadsnivå). Den största orsaken till höjningsbehovet är den allmänna ökningen av byggnadskostnaderna och kostnaderna för byggmaterial.

Verkställigheten av stadsfullmäktiges beslut förutsätter att HUS-sammanslutningen för sin del godkänner motsvarande beslut.

Läs mer om projektet på webbsidan för projektet Dals samsjukhus(Länk leder till extern tjänst).

Detaljplaneändringar för Silvervägen i Lassas och Broända i Nordsjö

Stadsfullmäktige godkände även detaljplaneändringar för Silvervägen i Lassas och Broända i Nordsjö.

I Lassas gäller detaljplaneändringen kvarteren i Silvervägens östra ände och vid Schildtsstigen, båda öster om Ringbanan. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga ett seniorcenter som erbjuder serviceboende och öppenvårdstjänster för äldre. Dessutom möjliggör detaljplaneändringen att nya flervåningshus byggs i stället för de äldreboende- och bostadsbyggnader som är i dåligt skick.

Antalet invånare i flervåningshus ökar med cirka 200 och antalet platser i service- och specialboende ökar med cirka 200 jämfört med nuläget. 

Detaljplaneändringen för Broända som ligger i nordvästra delen av Nordsjö gäller ett obebyggt område som staden äger. Området har beviljats en planeringsreservering för planering av bostadsprojekt och partnerskapsplanläggning.

I och med detaljplaneändringen byggs nya bostäder i området. Deras ekologiskt och funktionellt mångsidiga takträdgårdar utgör en attraktionsfaktor. Dessutom görs kompletteringsbyggandet på områdets småhustomter flexiblare, och förutsättningarna för Botbyvikens ekologiska korridor tryggas.

Stadsfullmäktiges frågestund tolkades till teckenspråk

Årets första frågestund tolkades till det finska teckenspråket. Tolkningen till teckenspråk förbättrar fullmäktigesammanträdenas tillgänglighet i Helsingforskanalens sändningar. I år tolkas fullmäktiges alla frågestunder till teckenspråk.

På frågestunden behandlades Sirpa Asko-Seljavaaras (Saml.) fråga om en tillfällig öppning av Tavastvägen för biltrafik medan byggarbetena pågår, Ozan Yanars (Gröna) fråga om bedömningen av behovet av undervisning i finska som andra språk och Nora Grotenfelts (SFP) fråga om möjligheterna att genomföra de förslag till förbättringar av förhållandena inom småbarnspedagogiken som samlades in vid demonstrationen STOP VaKava leikki.

Biträdande borgmästaren för stadsmiljösektorn Anni Sinnemäki och biträdande borgmästaren för fostrans- och utbildningssektorn Nasima Razmyar svarade på frågorna.

Stadsfullmäktiges alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden