Stadsfullmäktige bekräftade att Helsingfors kommunalskattesats för nästa år är 5,36 procent

Stadsfullmäktige bekräftade den 16 november att Helsingfors kommunalskattesats för nästa år är 5,36 procent. Kommunalskattesatsen minskar till följd av reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet.
Ihmisiä kävelemässä Itä-Pasilassa.
Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Kommunalskattesatsen för alla kommuner i Fastlandsfinland sänks med 12,64 procentenheter för de statsfinansierade utgifterna för välfärdsområdena samt Helsingfors social-, hälsovårds- och räddningssektor. I fortsättningen betalas en större andel av förvärvsinkomsterna till staten och en mindre andel till kommunen. Som helhet förblir inkomstskatterna därmed på samma nivå. 

Kommunerna får inte själva besluta om kommunalskattesatsen för 2023, utan den består av kommunalskattesatsen för 2022 som sänks med det antal procentenheter som fastställs i lagstiftningen.

Helsingfors intäkter från kommunalskatten kommer nästa år att vara uppskattningsvis strax över 1,1 miljarder euro. Kommunalskatten utgör ungefär en tredjedel av kommun-Helsingfors sammanlagda intäkter nästa år. Kommun-Helsingfors avser Helsingfors stad utan social- och hälsovårdens samt räddningsväsendets serviceproduktion.