Stadsfestivalen Malms evenemangssommar fyller Nedre Malms park på sommaren

Stadsfestivalen Malms evenemangssommar väcker Nedre Malms park till liv i juni och augusti med avgiftsfria utomhuskonserter, verkstäder och annan somrig verksamhet. På scenen ser vi bland annat Stig, Arppa, Freeman och Mimmit. Malms evenemangssommar ordnas av Malms kulturhus i Helsingfors. I planeringen av evenemanget har man lyssnat på stadsborna och en stor del av programmet har förverkligats utifrån invånarnas idéer.
Paleface uppträdde på Malms evenemangssommar  2023. I år arrangeras stadsfestivalen för tredje gången. Bild: Katja Tähjä
Paleface uppträdde på Malms evenemangssommar 2023. I år arrangeras stadsfestivalen för tredje gången. Bild: Katja Tähjä

Malms evenemangssommar bjuder på mångsidigt och avgiftsfritt program från toppartister till stadsdanser och från gatukonst till cirkus. Under evenemanget ordnas också en gemenskaplig Middag under Malms himmel på Helsingforsdagen. Evenemangssommaren breder ut sig kring Malms kulturhus i Nedre Malms park 6–15 juni och 15–24 augusti.

Bland höjdpunkterna under Malms evenemangssommar är de talrika artisterna. Under evenemangsveckan uppträder bland annat Stig, känd för sina hits, omåttligt populära Arppa, Pikku Papun orkesteri, älskad av barn, det hetaste namnet inom trap-musik DAVI, dreampop-favoriterna Sepikka och Pambikallio, erfarna punkbandet Terveet Kädet samt amerikanska Stuart, Spence & Shebish, som spelar jordnära old-time-musik.

Helsingfors stad satsar på Malms somriga programutbud för att liva upp området och öka trivseln i Nedre Malms park.

Vårt mål är att alla skulle hitta något som verkligen intresserar dem i programmet.

Producent Sonja Immonen

– Det var viktigt för oss att göra evenemangssommarens program till en programhelhet som både är och känns lämplig för besökarna. Vi lyckades samla in mycket programidéer för sommaren av lokalbefolkningen, säger evenemangssommarens producent Sonja Immonen. Över hälften av programmet har förverkligats utifrån stadsbornas idéer och önskemål. Idéer samlades in i sociala medier och av besökare på Malms kulturhus.

– Utöver musik önskade sig människor gemenskapliga sysslor, filtloppisar, dansbanedans, familjeaktiviteter, verkstäder och konstprogram. Av dessa önskemål plockade vi ut de populäraste och bästa, och vi kommer att förverkliga dem nu under evenemangssommaren. Vårt mål är att alla skulle hitta något som verkligen intresserar dem i programmet, säger Immonen.

I verkstäderna kan man till exempel rita och pyssla, skapa gatukonst samt öva på att göra och återanvända jättesåpbubblor. Det som tycker om att röra på sig kan delta i parkgympa eller komma och prova på stadsdanser. Program som riktar sig till unga omfattar bland annat escape room-spel, svordomskonst samt verkstäder för låtskrivande och tecknade serier. För dem som är intresserade av stadens historia bjuds det på guidade promenad- och cykelturer, under vilka man får lära sig mer om Malms utveckling från en medeltida by till en stadsdel under förnyelse.