Seniorcentren i Prideparaden - likabehandling är viktigt i livets alla skeden

Helsingin kaupungin Pride-juhlintaa Senaatintorilla.
Bild: Marilla Timonen

Helsingfors stads seniorcentren ordnar regnbågsaktiviteter åt seniorerna året runt. Det är viktigt att göra arbetet de sexuella minoriteternas synligt. Seniorcentren marscherade för första gången tillsammans i den senaste Pride-paraden. Stegen i kavalkaden symboliserar en större förändring inom seniorcentren.  

Kinaborgs seniorcenter visar vägen åt de andra

Kinaborgs seniorcenter har längst erfarenhet av arbetet med regnbågsseniorer. Man deltog i paraden första gången redan 2017. Socialhandledare Saara Kallo har arbetat i huset sedan dess. Hon anser att seniorcentren behöver ett tryggt samtalsklimat även för dem som undrar. Man besvarar tvivelaktiga åsikter och försöker öka förståelsen. Regnbågsaktiviteter och -evenemang är frivilliga, var och en deltar enligt eget intresse.  

- Många tar kontakt och vill snacka, om regnbågsrättigheterna har kommit som en ny företeelse, exempelvis genom ett barnbarns sexuella läggning, berättar Kallo.  

Olika samtal hålls ofta i samband med regnbågsevenemang i Kinaborg. I vardagen krävs det kunskaper om och förståelse för mångfald. Personalen önskade utbildning för att lära sig inte bara termer, utan också bemötande.    

- Regnbåge är inte bara terminologi, utan hänsynsfulla möten med gester och tal i vardagen. Det krävs en ständig dialog med sig själv för att komma över sina förutfattade meningar, säger Kallo.

Helsingin seniorikeskukset edustettuina Pride-kulkueessa.
Kinaborg kunde också ge tips för dem som planerade att delta i Pride-paraden för första gången. Bild: Mari Sairanen

Acceptans behövs även efter årtionden

Seniorcentrens mångsidiga kalender innehöll motionspass, dans, allsång och mycket möjligheter att lära sig nytt under pridemånaden. Workshops och utställningar om regnbågsminoriteter bidrog till färgglada väggar i husen.  

Pride-veckans tisdag inleddes med ett memoarcafé i Kinaborg under ledning av dragartist Jari Vihinen. Kaffebordets läckerheter gick åt och sittplatserna fylldes medan Vihinen berättade om sin karriär under flera decennier. Gårdagens nagellacksworkshop tycks ha varit en likadan succé, eftersom publikens naglar glittrade i regnbågens färger.  

Vihinen som fortfarande uppträder som Madame IsaDora berättade om de fördomar som regnbågskonstnärerna möter. Det var många färgglada vändningar i början av karriären, men Vihinen har modigt gått vidare.  

- Tolerans, kärlek och förlåtelse. Jag hoppas vi kan gå vidare med lätta steg, konstaterar Vihinen.  

Publiken deltog i minnena genom att berätta om sina egna erfarenheter. Tillfällen för kamratstöd och att dela erfarenheter är viktiga, även om dessa möjligheter erbjuds först efter decennier.  

Nästa artist i Kinaborg var Timo Tähkänen, alltså Maimu Brushwood f. Huolirinta, som har varit en dragartist i snart tio år. Tähkänen  kunde därför sätta ord på attitydförändringarna, eftersom denna konstens mångsysslare tidigare jobbade på seniorcentret. Tisdagens berättelse var en lekfull återspegling av skådeplatsens tillväxthistoria kring regnbågen.

Efter sagostunden skyndade sig publiken mot Kinaborgs festsal. Regnbågsdiscot hade redan börjat! Trots regnet var stämningen varm under hela dagen. Evenemangen  var för husets alla kunder, och ingen frågades om orsakerna till deltagandet. När dagen var slut kunde man lätt konstatera att mångfalden berikar  vardagen i seniorcentren.

Drag-taiteilija Maimu Brushwood pukeutuneena värikkääseen asuun.
Maimu Brushwood (på bilden) berömde Madame IsaDora för att ha röjt vägen för andra dragartister. Bild: Marilla Timonen

Framåt genom samarbete

Seniorcentrens regnbågsarbete ligger inte på en persons eller enhets ansvar. Verksamheten främjas med stöd av olika organisationer och projekt även vid sidan av evenemangen. Hanne Vartiainen, projektledare vid stadens seniorcenter, betonar att kontakterna med organisationerna är till hjälp för att nå ut till målgrupperna. Dialogen med organisationerna gör det möjligt för dem som företräder sexuella minoriteter att påverka likabehandling inom seniortjänsterna. Man har exempelvis lyssnat på erfarenhetsexperter i vägledningen för sensitivt möte med regnbågsseniorer. Även Vartiainen har noterat att seniorcentrens personal är intresserad av regnbågsaktiviteter och -kurser.

- Hos oss är arbetstagarna i allt större utsträckning engagerade i frågor kring mångfald. Seniorcentren har så att säga kommit ut ur skåpet och gjort arbetet synligt.

I och med kunskaper och verktyg har verksamheten blivit djärvare. Förändringen påverkar vardagen konkret, och regnbågsarbetet bland seniorerna ligger inte bara på individens axlar. Vartiainen lyfter fram diskussionsforum för klienter och personal. Dessutom berättar hon att målinriktade stödgrupper har inrättats i Helsingfors olika seniorcenter, beroende på behov och efterfrågan.

Seniorcentren visar glatt och öppet sitt stöd  

Det var spännande att delta i paraden, trots att regnbågsaktiviteterna varit en del av seniorcentrens vardag. Kontaktperson Vartiainen berättar att målet var att göra det så enkelt som möjligt även för nybörjare att delta. Därför ordnades ett infomöte före paraden, där de anställda kunde ställa frågor. Sateenkaariseniorit, en förening som leds av Kuisma Savisalo är en av de viktigaste samarbetsparterna när man skapar och ordnar tjänster för kunderna. Savisalo skickade uppmuntrande hälsningar från regnbågsseniorerna till Pride-paraden. Ordföranden nämnde att seniorcentren i flera år har varit hem för regnbågsföreningen.  Därför var det också en glad nyhet för Savisalo att seniorcentren tillsammans deltog i paraden.  

- Jag hoppas alla deltar fördomsfritt, är glada och stöttar regnbågsfolket - både de äldre och de yngre, uppmuntrar Savisalo.  

Slutligen deltog ett tjugotal glada representanter för seniorcentren i Pride-paraden. Bland dem sågs färgglada yllestrumpor och ett par paraplyer. Vissa sade sig ha varit med förr, men för andra var det första gången. Det glada gänget startade från Senatstorget och följde sedan avslappnat efter Helsingfors stads lastbil. Seniorcentrens banderoll lyftes högt upp och den fick vänliga blickar från hejarklacken som samlats längs vägen.    

I Brunnsparken anslöt sig en man som åkt längs paraden med spårvagn. Han sade sig ha deltagit i Finlands fösta Pride-parad 1981, då det var en demonstration på ca 20 personer. Nu deltog uppskattningsvis 100 000 personer. Helsingfors seniorcenter arbetar året runt för att alla i sinom tid ska kunna uppleva likabehandling i ålderdomen - nu och i framtiden.      

Helsingin kaupungin Pride-rekka ja juhlijoita Senaatintorilla.
Bild: Mari Sairanen

Du kanske är intresserad av