Renoveringen av torget vid Havis Amanda inleds de första veckorna i juni

Renoveringsarbetet börjar med att spärra av torget som byggarbetsplats. Längden på renoveringen av fontäntorget beror på eventuella arkeologiska utgrävningar, och arbetet på torget kan fortsätta preliminärt fram till augusti 2024. Tidsschemat specificeras hösten 2023.
Bild: Havis Amanda-skulpturen och fontänen  Bild: Kimmo Brandt
Bild: Kimmo Brandt

Skulpturens kvinnofigur överfördes för konservering den 3 maj 2023.

Vattenbassängen och fundamentet rustas upp

Under renoveringen rustas upp statyns vattenbassäng och fundament. Sättningarna i torgets yta repareras och den traditionella stenläggningen återställs i slutet av renoveringsarbetet. Samtidigt rustas upp fontänens teknik och tillhörande rörledningar. Grävarbeten görs under uppsyn av en arkeolog på grund av eventuella upptäckter av fornminnen.

En permanent lyftplats byggs på torget för de kranar som används vid mösspåläggningen och underhåll av verket.

Byggplatsen påverkar trafiken

Torget spärras som byggarbetsplats, men det finns plats för fotgängare på norra sidan av torget. Spårvägen och spårvagnshållplatserna används normalt i utkanten av torget.

Firandet av första maj 2024 ännu oklart

Firandet av första maj 2024 och mösspåläggningen av Havis Amanda är för närvarande oklara, eftersom renoveringen av torget kan ta fram till sommaren 2024. Markbyggnadsentreprenaden på torget pågår preliminärt fram till augusti 2024.

Längden på renoveringen beror på om arbetet måste avbrytas på grund av arkeologiska utgrävningar och hurdana konstruktioner som hittas under jorden.

Renoveringen av fontäntorget görs av E.M. Pekkinen Oy.