Havis Amandan aukion korjaus alkaa kesäkuun alkuviikkoina

Korjaustyöt alkavat aukion aitaamisella työmaa-alueeksi. Suihkulähdeaukion korjauksen kesto riippuu mahdollisista arkeologisista kaivauksista, ja työt aukiolla voivat jatkua alustavasti elokuulle 2024 asti. Aikataulu tarkentuu syksyllä 2023.
Havis Amanda.
Kuva: Kimmo Brandt

Veistoksen naisfiguuri siirrettiin konservoitavaksi 3.5.2023.

Vesiallas ja perustukset kunnostetaan

Peruskorjauksessa patsaan vesiallas ja perustukset kunnostetaan. Aukion pinnan painumat korjataan ja perinteinen kiveys palautetaan kunnostustyön päätteeksi. Samalla kunnostetaan myös suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset. Kaivutyöt tehdään arkeologin valvonnassa mahdollisten muinaisjäännöslöytöjen vuoksi.

Aukiolle rakennetaan pysyvä nostopaikka lakituksissa ja teoksen huollossa käytettäville nostureille.

Työmaa vaikuttaa liikkumiseen

Aukio aidataan työmaa-alueeksi, mutta aukion pohjoislaitaan jää tilaa jalankululle. Raitiotie ja raitiotiepysäkit normaalisti käytössä aukion laidalla.

Vuoden 2024 vapun juhlinta auki

Vapun 2024 juhlinta ja Havis Amandan lakitus on tällä hetkellä auki, sillä aukion korjaus voi kestää kesälle 2024. Maanrakennusurakka aukiolla kestää alustavasti elokuulle 2024 asti.

Korjauksen kestoon vaikuttaa, joudutaanko työt keskeyttämään arkeologisten kaivausten takia ja millaisia rakenteita maan alta löytyy.

Suihkulähdeaukion peruskorjauksen tekee E.M. Pekkinen Oy