Pollensäsongen har börjat – läs farmaceutens behandlingstips

Nyser du, har du rinnande näsa, kliar ögonen och blir röda? Allergisäsongen har börjat och kommer fortsätta ända fram till hösten. Allergisymtomen lättar snabbast med hjälp av egenvårdsprodukter som du kan köpa receptfritt på apoteket. I de flesta fall behöver du inte kontakta hälsostationen för att behandla symtomen.
Allergisäsongen är igång. Däremot finns hjälp att få. Bild: Julia Kivelä.
Allergisäsongen är igång. Däremot finns hjälp att få. Bild: Julia Kivelä.

Egenvårdsprodukter för behandling av allergi innehåller samma läkemedel med samma mängd aktiva substans som receptbelagda läkemedel, och vid kortvarig användning finns det inte heller någon betydande skillnad mellan priserna på egenvårdsprodukterna och de receptbelagda läkemedlen.

På apoteket finns ett brett utbud av olika receptfria läkemedel för behandling av allergi. Alla läkemedel passar inte för alla, men lyckligtvis hjälper den kunniga personalen på apoteket dig gärna att välja rätt läkemedel. Det finns också läkemedel för behandling av allergi som kan användas av barn, gravida personer och ammande personer.

Egenvård av allergiska symtom i ögonen

För egenvård av akuta allergiska symtom i ögonen (rodnad, klåda) rekommenderas i första hand ögondroppar som innehåller antihistamin. Lokala ögondroppar som lindrar allergiska symtom i ögonen är säkra att använda. Om enbart ögondroppar inte hjälper kan ögonsymtomen också lindras av att du använder nässpray. Om de här metoderna inte hjälper kan du dessutom ta antihistamin oralt.

Egenvård av allergiska symtom i näsan

För egenvård av allergiska symtom i näsan (snuva, täppthet) rekommenderas i första hand nässpray. Använd sprayen regelbundet och tillräckligt länge, eftersom sprayen är som mest effektiv först efter 1–2 veckors användning. De mest effektiva nässprayerna är sådana som innehåller en kombination av kortison och antihistamin.

Nässköljning med saltlösning kan rekommenderas för egenvård av allergisk snuva vid sidan av annan behandling.

Orala läkemedel

Nässprayer och ögondroppar för behandling av allergi rekommenderas i första hand för allergiska symtom i näsa och ögon. Utöver de här rekommenderas orala antihistamintabletter först när symtomen inte lindras tillräckligt. På apoteket finns flera olika läkemedel med antihistamin.

Apotekets personal hjälper gärna till och ger råd.

Mer information

Pollenallergi(Länk leder till extern tjänst) (Terveyskirjasto på finska)