Siitepölykausi on alkanut – lue farmaseutin hoitovinkit

Aivastuttaako, vuotaako nenäsi, kutisevatko ja punoittavatko silmäsi? Allergiakausi on käynnissä ja jatkuu pitkälle syksyyn asti. Helpotuksen allergiaoireisiin saat nopeimmin ilman reseptiä apteekista ostettavista itsehoitovalmisteista. Yhteydenottoa terveysasemalle oireiden hoitamiseksi ei yleensä tarvita.
Allergiakausi on käynnissä. Apua on kuitenkin tarjolla.    Kuva: Julia Kivelä.
Allergiakausi on käynnissä. Apua on kuitenkin tarjolla. Kuva: Julia Kivelä.

Allergian hoitoon tarkoitetut itsehoitovalmisteet sisältävät samoja lääkeaineita samoilla vahvuuksilla kuin reseptivalmisteet eikä lyhytaikaisessa käytössä itsehoito- ja reseptivalmisteiden hinnoissakaan ole merkittävää eroa.

Apteekissa on laaja valikoima erilaisia allergian hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, joita voi ostaa ilman reseptiä. Kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, mutta onneksi apteekin asiantunteva henkilökunta auttaa sinua mielellään sopivan valmisteen valinnassa. Myös lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville löytyy sopivia allergian hoitoon tarkoitettuja valmisteita.

Allergisten silmäoireiden itsehoito

Akuuttien allergisten silmäoireiden (punoitus, kutina) itsehoidoksi suositellaan ensisijaisesti antihistamiinia sisältäviä silmätippoja. Paikalliset allergisia silmäoireita lievittävät silmätipat ovat käytössä turvallisia. Jos pelkät tipat eivät riitä, myös nenään annosteltava suihke voi lievittää silmäoireita. Jos nämä keinot eivät auta, voit lisäksi ottaa antihistamiinia suun kautta.

Allergisten nenäoireiden itsehoito

Allergisten nenäoireiden (nuha, tukkoisuus) itsehoitoon suositellaan ensisijaisesti nenäsuihketta. Käytä suihketta säännöllisesti ja riittävän pitkään, sillä teho on parhaimmillaan vasta 1–2 viikon käytön jälkeen. Tehokkaimpia ovat kortisonin ja antihistamiinin yhdistelmänenäsuihkeet.

Nenähuuhtelua suolavesiliuoksella voidaan suositella allergisen nuhan itsehoitoon muun hoidon rinnalle.

Suun kautta otettavat lääkkeet

Allergian hoitoon tarkoitettuja nenäsuihkeita ja silmätippoja, suositellaan ensisijaisesti allergisiin nenä- ja silmäoireisiin. Suun kautta otettavia antihistamiinitabletteja suositellaan edellisten lisäksi vasta, kun oireisiin ei saada riittävää apua. Antihistamiinilääkkeitä löytyy apteekista useita erilaisia.

Apteekin henkilökunta auttaa ja neuvoo mielellään lisää.