Parkeringsarrangemangen i södra Helsingfors ändras

Parkeringsarrangemangen ändras i stadsdelarna Kronohagen, Gardesstaden, Kampen, Ulrikasborg och Västra hamnen. I och med de nya parkeringsarrangemangen anvisas 72 nya parkeringsplatser till de södra stadsdelarna, medan 20 platser tas bort. Parkeringsplatserna tas bort från Skepparegatan. Målet är att förbättra spår- och busstrafikens tillförlitlighet.
Det smala gatuutrymmet på Skepparegatan orsakar problem för spårtrafiken speciellt på vintern.  Bild: Kirsikka Mattila
Det smala gatuutrymmet på Skepparegatan orsakar problem för spårtrafiken speciellt på vintern. Bild: Kirsikka Mattila

De busshållplatser som inte används omvandlas till nya parkeringsplatser. Busslinje 17 har avskaffats, och linje 24 har flyttats till en annan rutt, vilket frigör utrymme från en del av hållplatserna för bilar.

20 parkeringsplatser tas bort från den smala Skepparegatan

Skepparegatan är ett viktigt gatuavsnitt för spårvagnslinjerna 1 och 3 och för stombusslinjerna 20 och 30. Skepparegatans smalhet har visat sig utmanande för buss- och spårtrafiken både på sommaren och på vintern.

På det södra gatuavsnittet hindrar stödmursstrukturen på östra kanten parkering och bilarna parkeras ofta för nära spåren, vilket förhindrar spårtrafiken. Detta problem framhävs särskilt på vintern när snö samlas intill muren.

På det norra gatuavsnittet av Skepparegatan mellan Skarpskyttegatan och Jägaregatan orsakas problem av det smala gatuutrymmet. Utrymmet mellan cykelvägen på östra kanten av gatan och det yttersta spåret har dimensionerats för smalt till skillnad från planeringsanvisningarna, vilket orsakar störningar i spårtrafiken på grund av att bilar parkeras för nära spåren.

I enlighet med utvecklingsprogrammet för spårtrafiken är syftet med att ta bort parkeringsplatser att göra spårtrafiken smidigare och att minska störningar.

Invånarna kan ge respons på planerna 19.1–2.2. i enkäten Säg din åsikt(Länk leder till extern tjänst). Responsen sammanställs för beslutsfattande. Syftet är att fatta ett beslut om parkeringsarrangemangen under denna vinter.