På våren flyttar Arbiskurserna utomhus

Löpning, akvarellmålning på Skanslandet och vandring längs Borgåviken är några exempel av Arbis omfattande utbud av utomhuskurser.
En flicka ute i naturen med en kikare i handen.
Bild: N2

När våren nalkas, dagarna blir längre och temperaturen klättrar uppåt bjuder Arbis på ett flertal utomhuskurser. Löpning är ett populärt ämne och i vår kan man till exempel delta i en engelskspråkig introduktionskurs i trail running med timläraren Carl Hobbs.

– Målet är att hitta ut, ha kul och lära sig lite teknik. Helsingforsområdet bjuder på många fina rutter, säger Jan Amnell som är planeringsansvarig lärare på Arbis.

Att trail running-kursen är på engelska går i linje med Helsingfors stads mål om att Arbis också ska erbjuda kurser för personer som varken har finska eller svenska som modersmål – men alla oavsett språkbakgrund är välkomna på kurserna.

Under vårens löparskola, med start den 6 april, får man utöver löpträning även tekniktips.

– Den passar bra ifall man vill börja löpa eller har löpt och fått ont och funderar om man har fel teknik. Dessutom är det träff och start utanför Arbis så den passar bra in i vardagen, säger Amnell.

Promenader och växter

För den som är intresserad av Helsingfors men inte gillar löpning erbjuds kursen Helsinki by foot där Jan Amnell håller i trådarna.

– Den är lite annorlunda än stadspromenaderna vi brukar ordna i och med att vi går längs stränder och grönområden, berättar Amnell.

Överlag berömmer han Arbis utbud av utomhuskurser och nämner akvarellmålningskursen på Skanslandet den 6–8 juni och växtkursen på Sveaborg den 6 juni.

– Där växer många sådana växter som inte finns på andra ställen i Finland, tack vare Sveaborgs svenska och ryska historia, säger Amnell.

Dagsvandring i Borgå

I maj erbjuds en vandring längs Borgåviken. Endagskursen hålls av Johanna Söderholm som hållit i vandringskurser på Arbis i mer än trettio år.

Enligt henne är Arbis vandringar perfekta för den som vill upptäcka nya ställen.

– Att bege sig iväg ensam är tråkigt och ofta besvärligt. På den här kusen behöver du inte ha ”någon med dig”, säger Söderholm.

Deltagarna kan vänta sig en dagstur i skogen längs vattnet med antingen jättefint och vårlikt väder eller så kan det ösregna.

– Det var en som ringde en gång och frågade om vi verkligen skulle fara iväg när det ska regna och storma och då svarade jag jo. Också de regniga turerna brukar vara roliga, säger Söderholm.

Eftersom vandringen blir en tisdag räknar hon med att det främst är pensionärer eller andra som inte jobbar som kan vara med, men hon har också varit med om att människor tar ledigt från jobbet för att komma med.

– En gång var det en av deltagarna som fyllde 50 år den dagen. Hon hade funderat på hur hon skulle fira sin födelsedag och berättade för mig att hon inte kunde komma på något bättre sätt att fira än att delta i en vandring med Arbis, berättar Johanna Söderholm.

Går ännu att boka kurs

Om du inte ännu hunnit bekanta dig med Arbis utomhusutbud finns det fortfarande goda chanser att delta. Det finns lediga platser på flera av vårens utomhuskurser.

– En vandring eller stadspromenad är ett bra sätt att röra på sig och samtidigt ha ett mål. De som är födda i Helsingfors eller har bott här länge kanske inte reagerar på det, men Helsingfors är på många sätt en fin stad, säger Jan Amnell.

Johanna Söderholm som har lång erfarenhet av vandringskurser säger att det är väldigt trevligt att planera dem.

– Jag brukar provgå alla vandringar och det är mycket roligare att provgå när jag tänker att jag kommer att dela upplevelsen med andra, säger hon.

Text: Michaela von Kügelgen

Arbis  utomhuskurser

Utemotion 60+, 5.4–24.5 (kurskod: A230131)

Löparskola, 6.4–11.5 (A230130)

Trail running spring, introduction, 11.4 (A230241)

Arkitekturpromenad B: Mosabacka, 15.4 (A230039 )

Helsinki by Foot, 19.4–17.5 (A230223)

Fixa upp din cykel inför sommarsäsongen!, 22.4 (A230229 )

Vandring längs Borgåviken, 16.5 (A230196)

Himmel, grönska och salta vågor – landskapskurs, 22–24.5 (A230027)

Växtexkursion till Sveaborg, 6.6 (A230067)

Akvarelldagar ute på Skanslandet, 6–8.6 (A230038)