På Östersjödagen serveras Helsingforsborna 4 500 kilo fisk för Östersjön

På Östersjödagen den 31 augusti har till och med 70 000 Helsingforsbor möjlighet att äta en lunch som gör väl för vårt hemmahav. Lunchen serveras av Palvelukeskus Helsinki, som producerar stadens måltidstjänster. På temadagen serverar Palvelukeskus Helsinki Östersjöns fiskbiffar, som innehåller brax- och strömmingsmassa, med olika tillbehör i skol- och läroanstaltsrestauranger, på daghem och vid vårdtjänsternas patient- och boendemåltider. I lunch- och personalrestauranger serveras Östersjöfisk antingen som fiskbiffar eller fiskhamburgare. Även hemvårdsklienterna har kunnat välja fiskbiffar bland veckans måltidsalternativ. Under dagen serveras totalt till och med 4 500 kilogram Östersjöfisk.
Östersjöns fiskbiffar innehåller bland annat braxen och strömming från Östersjön.
Östersjöns fiskbiffar innehåller bland annat braxen och strömming från Östersjön.

Den nationella Östersjödagen har lanserats av John Nurminens Stiftelse. Enligt stiftelsens specialsakkunniga Miina Mäki är matval det viktigaste sättet att verka för Östersjön. 

– Var och en kan verka för Östersjön genom att äta hållbart fångad vild fisk, lägga till grönsaker på tallriken och äta mindre kött och mjölkprodukter vid måltiderna. Särskilt djurproduktionen kräver stora markarealer, och näringsbelastningen från jordbruket är den största övergödaren av Östersjön. 

Att utnyttja Östersjöfisk är något som finländare skulle kunna förbättra.

– Om finländarna åt Östersjöfisk en gång i veckan skulle cirka 400 000 kilo fosfor tas bort från havet under ett år. Om finländarna åt Östersjöfisk en gång i månaden, skulle till och med 90 000 kilogram fosfor tas bort från havet. Karpfisk, MSC-certifierad strömming som fångats i Finland och abborre fångas vanligtvis på ett hållbart sätt, och man kan äta dem utan oro för att äventyra fiskbestånden, förklarar Miina Mäki från John Nurminens Stiftelse.

Serveringen av Östersjöfisk är viktigt också enligt Palvelukeskus Helsinkis måltidstjänster.

– Vi är väldigt stolta över att vi deltar i Östersjödagen för fjärde gången genom att servera våra kunder Östersjöfisk. Våra menyer har också en hel del vegetabilisk mat. Som en offentlig måltidsproducent har vi en viktig roll i att möjliggöra mer ansvarsfulla val för våra kunder. År 2022 serverade måltidstjänsterna mer än 30 000 kilo Östersjöfisk, vilket är en betydande mängd, säger utvecklingschefen Eeva Lappalainen från Palvelukeskus Helsinkis måltidstjänster.