Helsinkiläisille tarjoillaan Itämeripäivänä 4500 kiloa kalaa Itämeren hyväksi

Itämeripäivänä 31.8. jopa 70 000 helsinkiläisellä on mahdollisuus syödä kotimerellemme hyvää tekevä lounas kaupungin ruokapalveluja tuottavan Palvelukeskus Helsingin valmistamana. Palvelukeskus Helsinki tarjoilee teemapäivänä koulu- ja oppilaitosravintoloissa, päiväkodeissa sekä hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa lahna- ja silakkamassasta koostuvaa Itämeren fisupihviä erilaisten lisukkeiden kera. Lounas- ja henkilöstöravintoloissa Itämeren kalaa nautitaan joko fisupihvin tai fisuburgerin muodossa. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita viikon ateriavaihtoehdoista fisupihvejä. Päivän aikana käytetään yhteensä jopa 4 500 kiloa Itämeren kalaa.
Palvelukeskus Helsinki tarjoilee Itämeripäivänä 31.8.  ruokapalveluissaan mm. fisupihviä, jossa on käytetty Itämeren silakkaa ja lahnaa.
Palvelukeskus Helsinki tarjoilee Itämeripäivänä 31.8. ruokapalveluissaan mm. fisupihviä, jossa on käytetty Itämeren silakkaa ja lahnaa.

Valtakunnallisen Itämeripäivän on käynnistänyt John Nurmisen Säätiö. Säätiön erityisasiantuntija Miina Mäen mukaan ruokavalinnat ovat merkittävin tapa toimia Itämeren puolesta.

–Jokainen voi toimia Itämeren parhaaksi syömällä kestävästi pyydettyä luonnonkalaa, lisäämällä kasviksia lautaselle sekä vähentämällä lihaa ja maitotuotteita aterioilta. Etenkin eläintalous vaatii paljon maapinta-alaa, ja maatalouden ravinnekuormitus on merkittävin Itämeren rehevöittäjä.

Itämeren kalan hyödyntämisessä suomalaisilla olisi parannettavaa.

–Jos suomalaiset intoutuisivat syömään Itämeren kalaa kerran viikossa, saataisiin merestä poistettua vuoden aikana noin 400 000 kiloa fosforia. Mikäli Itämeren kalaa syötäisiin kuukausittain, poistuisi merestä vuodessa jopa 90 000 kiloa fosforia. Särkikalat, Suomessa pyydetty MSC-sertifioitu silakka ja ahven ovat tyypillisesti kestävästi pyydettyjä, joten niitä voi nauttia huoletta vaarantamatta kalakantoja, selventää John Nurmisen Säätiön Miina Mäki.

Myös Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa Itämeren kalan tarjoamista pidetään tärkeänä.

–Olemme tosi ylpeitä, että osallistumme Itämeripäivään jo neljättä kertaa tarjoamalla asiakkaillemme Itämeren kalaa. Ruokalistoillamme on myös paljon kasviperäistä ruokaa. Meillä on julkisena ruokapalvelun tuottajana tärkeä rooli olla mahdollistamassa asiakkaillemme vastuullisempia valintoja. Itämeren kalaa kului vuonna 2022 ruokapalveluissa yli 30 000 kiloa, eli kyse on mittavasta määrästä, kertoo kehityspäällikkö Eeva Lappalainen Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluista.