På informationstillfället om bergvärme uppmuntras det att utreda att ta i bruk bergvärme

Är ditt bostadsaktiebolag intresserat att ta i bruk ett bergvärmesystem? Se inspelningen från tillfället som Helsingfors stad ordnade och hör de nyaste ändringarna som gör planeringen och genomförandet av bergvärme allt lättare.
Bergvärme borrning i Rönninge. Bild: Tilda Vuorisalo
Bergvärme borrning i Rönninge. Bild: Tilda Vuorisalo

Stadsmiljösektorn i Helsingfors stad ordnade 17.11.2022 ett informationstillfälle för aktörer som arbetar med bergvärme om ämnet Bergvärmelösningar i Helsingfors på fastighets-, kvarters- och områdesnivå. Tillfället är nu tillgängligt för alla som är intresserade av bergvärme på stadsmiljösektorns YouTube-kanal.

Tillfället på stadsmiljösektorns YouTube-kanal (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Tillfället är 1 h 10 min långt och i slutet finns en 25 minuter lång Q&A-session.

Efterfrågan på bergvärme har ökat i rekordfart. Målet är att med bergvärme tillgodose 15 procent av Helsingfors uppvärmningsbehov före 2030.  Tidigare i år var Helsingfors först i Finland med att tillåta byggandet av bergvärmebrunnar på allmänna områden.

Tillfället öppnades av Anni Sinnemäki, biträdande borgmästare för stadsmiljösektorn, som betonade bergvärmens klimatvänlighet. Bergvärmen motsvarar stadens mål att vara kolneutralt före 2030. När man funderar på framtidens uppvärmningslösningar har bergvärmen en nyckelroll i minskningen av utsläppen.

Bergvärmen behandlades på tillfället mångsidigt och ur olika perspektiv. Anföranden hölls bland annat om bergvärmens nuvarande situation och prognoserna för byggandet i Helsingfors, energirådgivningen för bostadsaktiebolag, anvisningen om ibruktagandet av ett bergvärmesystem i det egna bostadsaktiebolaget, den underjordiska generalplanens inverkan på planeringen, byggandet av bergvärmebrunnar på allmänna områden samt ändringarna på skyddsavstånd som underlättar placeringen av kommande brunnar.

Den största ändringen i de nya riktlinjerna är att startpunkten för en bergvärmebrunn nu kan placeras minst 2,5 meter från tomtens gräns utan grannens samtycke, om brunnen lutas bort från gränsen och den ligger i sitt medeldjup minst 7,5 meter från gränsen. Tidigare måste också startpunkten för brunnen ligga minst 7,5 meter från tomtens gräns.

Överväger ditt bostadsaktiebolag eller företag att ta i bruk bergvärme?

Först är det bra att utreda förutsättningarna för att bygga en bergvärmebrunn. För andra än de som bor i egnahemshus lönar det sig att först beställa en förhandsförfrågning från staden, där det utreds om det finns sådant på tomten som kan förhindra byggandet av bergvärmebrunnen. Det är gratis att beställa en förhandsförfrågning och detta förbinder inte till något. Det är bra att utreda också till exempel med en energikartläggning vilka andra energiåtgärder som skulle kunna vara lönsamma och vilka som är bra att genomföra innan bergvärmerenoveringen.

Nyttiga kontaktuppgifter nedan. Ta modig kontakt med oss och börja en effektiv klimatgärning!