Organisationsdelegationen inleder sin verksamhet

Helsingfors stad är en plattform för fri medborgarverksamhet där samarbete och organisationsinitiativ är centrala. Som en del av samarbetsmodellen för organisationer inrättade Helsingfors stadsstyrelse den 6 februari en organisationsdelegation med uppgift att främja samarbetet mellan staden och organisationerna samt samarbetet mellan organisationer som är verksamma i Helsingfors.
Två personer använder teckenspråk på biblioteket.
Bild: Laura Oja.

Organisationsdelegationens uppgift är att säkerställa organisationernas möjligheter till deltagande och påverkan. Delegationen tar fram organisationernas perspektiv med förslag, utlåtanden och ställningstaganden samt genom att delta i samarbetet som främjar välbefinnande och hälsa i staden. Delegationen främjar också kommunikationen om organisationernas möjligheter att delta i och påverka Helsingfors stads verksamhet.

Organisationsdelegationen består av fjorton medlemmar och suppleanter som organisationerna har utsett, fem medlemmar och suppleanter som fullmäktigegrupperna har utsett samt permanenta experter och deras suppleanter från centralförvaltningen och sektorerna. För att främja deltagande och öppenhet och stärka samarbetsnätverken kan varje medlem och organisation vara medlemmar i organisationsdelegationen bara två på varandra följande perioder. Till ordförande för organisationsdelegationen utsågs biträdande borgmästare för social-, hälsovårds- och räddningssektorn Daniel Sazonov.

Organisationerna som representeras i organisationsdelegationen täcker jämlikt organisations- och invånarsamhället i Helsingfors. I delegationen representeras barn- och familjerorganisationer, organisationer för förebyggande rusmedelasarbete och rusmedelsarbetet, organisationer som främjar den mentala hälsan, organisationer som arbetar med förebyggande av ojämlikhet, organisationer för ungdomar och yngre tonåringar, organisationer som arbetar med främjande av integration och jämlikhet, organisationer som arbetar med seniorer, organisationer för personer med funktionsnedsättning och personer med långtidssjukdomar, patientorganisationer, organisationer inom kulturbranschen, idrotts- och fritidsorganisationer, organisationer som främst bedriver verksamhet med frivillighjälp, stadsdels-, invånar- och lokalorganisationer, organisationer som arbetar med miljö och trafik samt organisationer som arbetar med säkerhet och beredskap.

Organisationerna har under beredningen haft möjlighet att kommentera organisationsdelegationens uppgifter, struktur och temagrupper i organisationernas sparrningsgrupp, i ett interaktionsmöte som var öppet för alla organisationer och genom en elektronisk enkät.

Organisationsdelegationen gör en verksamhetsplan och -rapport för stadsstyrelsen under varje verksamhetsperiod. Organisationsdelegationens första verksamhetsperiod sträcker sig till slutet av stadsstyrelsens verksamhetsperiod, det vill säga till sommaren 2023. Organisationsdelegationen och Helsingfors stad bedömer organisationsdelegationens struktur och verksamhetsmodell i samarbete innan början av nästa fullmäktigeperiod. Strukturen och verksamhetsmodellen kan uppdateras när den nya delegationen tillsätts.

 

Stadsstyrelsens beslut 6.2.2023