Ny naturstig har öppnats i Nybondas i Nordsjö

Staden har öppnat en ny guidad naturstig i Nybondas i Nordsjö i östra Helsingfors. Den två kilometer långa Skogsnaturstigen löper genom det naturskyddsområde i Nybondasskogen som inrättades 2022.
Längs stigen finns 12 färgglada informationsskyltar. Bild: Raisa Ranta
Längs stigen finns 12 färgglada informationsskyltar. Bild: Raisa Ranta

Skogsnaturstigen är markerad med orange kottsymboler i terrängen. Längs stigen finns 12 färgglada informationsskyltar som informerar om Nybondasskogen och skogsnaturens mångfald.

Skogsnaturstigen är en ringrutt som man kan ansluta sig till från flera olika håll, till exempel från Nybondasvägen eller Notuddens kokskjul. Naturstigen löper på en skogsstig av stenmjöl, och höjdskillnader förekommer i viss grad längs stigen. Naturstigen har varken vinterunderhåll eller belysning.

Informationsskyltarna för naturskyddsområdena i Nybondas kommer att kompletteras

I vår öppnade staden en herptilstig som har information om reptiler och groddjur på Rataudden i Nybondas. Målet är att staden under 2024 markerar i terrängen ytterligare en tredje rutt som informerar om naturen. De markerade rutterna gör det lättare att röra sig i naturen och styr gången i de känsliga naturskyddsområdena. Naturskyddsområdena i Nybondas får nästa år nya informationsskyltar med kartor som berättar om naturskyddet och naturtjänsterna i området.

Staden kommer att avlägsna stolparna med kottsymboler längs den gamla naturstigen i Nybondas. Man kan inte längre upptäcka en del av objekten på informationsskyltarna i naturen. De nya naturstigarna och de fysiska naturstigtavlorna gör naturkunskap mer tillgänglig för alla besökare. Utöver naturstigarna behöver alla informationsskyltarna i Nybondas friluftsområdet uppdateras. Tidpunkten för när arbetet inleds är inte ännu känd.