Ny enkät: Helsingforsbornas inställning till friluftskonserter har blivit mer positiv

Hösten 2022 genomförde Taloustutkimus Oy en invånarenkät för invånarna i evenemangsområden för friluftskonserter på uppdrag av Helsingfors stads miljötjänster. I enkäten kartlades hur invånarna i närheten av de viktigaste evenemangsområdena Olympiastadion, Kajsaniemi, Tokoistranden och Södervik upplever friluftskonserterna och deras effekter. Minst bullerstörningar upplevs i Tokoistranden och mest i områdena Olympiastadion och Södervik.
Helsingforsdagens konsert i Kajsaniemi park. Bild: Katriina Kauppinen
Helsingforsdagens konsert i Kajsaniemi park. Bild: Katriina Kauppinen

År 2022 hölls flera friluftskonserter återigen runtom i Helsingfors. Utifrån enkätresultaten anser de flesta av dem som svarade att konserterna livar upp den egna stadsdelen, har positiva ekonomiska effekter för staden, handeln och tjänsterna samt förbättrar stadens rykte. Jämfört med den tidigare invånarenkäten (2018) sågs friluftskonserterna mer positivt och mindre störande. Eftersom detta år användes olika konsertområden än år 2018, riktades även enkäten till olika områden, vilket kan delvis förklara resultaten.

De olägenheter som friluftskonserterna orsakar är utslag, såsom nedskräpning av områdena, urinering runt evenemangsplatsen, offentlig användning av rusmedel och allmänt bullrande. Konserternas bullerstörningar framhävdes kring evenemangsplatser med bostadsområden i närheten. Bullret stör mest sömn och avkoppling.

Av dem som svarade tyckte 33 procent att bullret från konsertområdet inte var störande alls, vilket är en större andel än 2018, och endast 6 procent tyckte att bullret var ytterst störande, vilket dock var en större andel än 2018 (3 procent). Minst bullerstörningar upplevdes i Tokoistranden och mest i områdena Olympiastadion och Södervik. Bullerstörningarna från friluftskonserterna var dock mindre än enligt enkäten från 2018 och motsvarar resultaten från 2015.

Enligt svaren skulle fler friluftskonserter kunna ordnas i Tokoistranden (59 procent understödde), i Kajsaniemi (57 procent), i Södervik (56 procent) och på Olympiastadion (51 procent), och 36 procent av dem som svarade ansåg att vartannat veckoslut är ett bra mellanrum för konserter. Två tredjedelar av dem som svarade ansåg att friluftskonserterna bör avslutas senast kl. 24 på veckoslut (fre. och lör.) och senast kl. 23 på andra dagar. Ungefär hälften av dem som svarade upplevde sömnsvårigheter på grund av friluftskonserter.

Enkätsområdena omfattade bostäderna i alla de väderstreck som har bosättning omkring evenemangsställena och dit bullret kan spridas utan hinder. De som svarade representerade således de Helsingforsbor, för vilka friluftskonserter uppskattades vara mer störande än i genomsnitt.

Enkäten genomfördes i oktober–november 2022 och riktades mot sommarsäsongen 2022, eftersom det på grund av coronaviruspandemin knappt ordnades några friluftskonserter under 2020 och 2021. Samplet var cirka 2 800 personer. Som datainsamlingsmetod användes brev- och internetenkäter. Vi fick cirka 800 svar. Svarsdeltagandet var cirka 30 procent, vilket kan betraktas som ett bra resultat för en enkät. Det var möjligt att besvara enkäten på papper eller elektroniskt, och i den elektroniska enkäten kunde man också svara på engelska utöver finska och svenska.