Kommentera principerna för planering av Östersundoms delgeneralplanen

I planeringsprinciperna beskrivs principerna som styr delgeneralplanläggningen samt markanvändningen och trafiksystemet i området på ett allmänt sätt. Utkastet till planeringsprinciper är framlagt för påseende i nätet. Ett invånarmöte ordnas onsdagen den 13 september och åsikter ska framföras senast den 29 september 2023.
Flygfoto över Östersundom. Bild: Suomen ilmakuva
Flygfoto över Östersundom. Bild: Suomen ilmakuva

Med delgeneralplanen anvisas områdets centrala samhällsstruktur och där koncentrerar man sig på saker som är viktiga för stadsstrukturen, såsom boendet, placeringen av arbetsplatser och tjänster, trafikförbindelserna samt rekreations- och grönnätverket. Delgeneralplanen styr områdets detaljplanering.

Området ska bli en naturnära småstad med spårtrafik

Östersundoms område planeras som en helhet som grundar sig på snabbspårvägen samt beaktar nätverket av grönområden och de mest värdefulla naturområdena.

Snabbspårvägslinjen går huvudsakligen längs Nya Borgåvägen och ansluts till Östra centrum. Nytt byggande placeras i regel utmed spårtrafiken och utgående från de befintliga konstruktionerna. De viktigaste naturområdena bevaras och i delgeneralplanen anvisas ett omfattande nätverk av naturskyddsområden.

Förverkligandet av området är kopplat till beslutet om spårtrafik och omfattande byggande sker dock på lång sikt. Före detta främjas kompletteringsbyggandet av de befintliga småhusområdena, utvecklingen av nätverket av grön- och rekreationsområden samt genomförandet av arbetsplatsområden.

Ett diskussionsmöte onsdagen den 13 september 2023

Välkommen till ett diskussionsmöte i skolan Sakarinmäen koulu (Knutersvägen 924) onsdagen den 13 september 2023 kl. 17–19. På invånarmötet kan du diskutera planeringsprinciperna tillsammans med dem som planerar området. Ingen förhandsanmälan behövs. Mötet hålls på finska. 

Skicka din åsikt om utkastet till planeringsprinciper senast den 29 september 2023 till registratorskontorets e-postadress: helsinki.kirjaamo@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) eller per post till: Helsingfors stad, Registratorskontoret, PB 10, 00099 HELSINGFORS STAD. Skriv i meddelandet och brevet ”Delgeneralplan för Östersundom”.

Utifrån planeringsprinciperna utarbetas ett utkast till delgeneralplan 2024 och ett förslag till delgeneralplan uppskattningsvis under 2025.