Invånarkväll i Kampen – mot centraler för hälsa och välbefinnande

Invånarkvällen i februari i Kampens servicecentral samlade 80 Helsingforsbor med intresse för de framtida social- och hälsovårdstjänsterna i centrum. Kvällens tema var Kampens central för hälsa och välbefinnande, som startar 2028.
Byggstart för Kampens central för hälsa och välbefinnande bredvid Elhuset på Salomonsgatan 8. Bild: YIT
Byggstart för Kampens central för hälsa och välbefinnande bredvid Elhuset på Salomonsgatan 8. Bild: YIT

Centrala teman för invånarmötet var byggandet av centralen för hälsa och välbefinnande, som inleddes i början av året, och centralens framtida serviceutbud. En stor del av social- och hälsovårdstjänsterna i centrum flyttas till den nya centralen i Kampen.   

Deltagarna var särskilt intresserade av tillgången till tjänster, något som de vill förbättra. Målet är att göra servicen mer tillgänglig genom att utveckla nya verksamhetssätt och att förlängda öppettiderna. Detta kan göras när centralerna för hälsa och välbefinnande planeras i Helsingfors, såsom i Kampen.

Under mötet ställdes bra frågor om till exempel tillgänglighet. Hur kommer tillgängligheten att beaktas i byggnaden och dess omgivning? Visst får invånare med funktionshinder delta exempelvis i en tillgänglighetspromenad i god tid före byggnaden invigs?

Även smidig följetrafik och parkeringsplatsernas läge ansågs viktiga för att säkerställa tjänsternas tillgänglighet. Man återkommer till de teman som lyftes fram på mötet på följande invånarmöten.

Stämningen under invånarkvällen var trevlig. Åhörarna gav bra respons om att invånarna redan så tidigt involveras i diskussionen. Den information som man fått ansågs vara mycket tydlig och tillräcklig i det här skedet.

Man diskuterade mycket på invånarkvällen i Kampen. Bild: Pirkko Excell
Man diskuterade mycket på invånarkvällen i Kampen. Bild: Pirkko Excell

I enlighet med Helsingfors stadsstrategi utvecklas och planeras social- och hälsovårdstjänsterna tillsammans med invånarna. Invånarmöten ordnas fortsättningen två gånger om året. Vi fick respons om att nästa möte kunde vara sådant att man kan delta också via webben. Då kanske även yngre personer skulle vara mer intresserade av att delta.

Kampens central för hälsa och välbefinnande

  • Byggstart för Kampens central för hälsa och välbefinnande bredvid Elhuset på Salomonsgatan 8.
  • Helsingfors social- och hälsovårdstjänster flyttar in uppskattningsvis i början av 2028.
  • Enligt planerna flyttas tjänsterna vid bland annat Stengårds och Femkantens hälsostationer till Kampens central för hälsa och välbefinnande. Servicepunkten på Drumsö som hör till Kampens central för hälsa och välbefinnande blir kvar.
  • Tjänster som den framtida Kampens central för hälsa och välbefinnande tillhandahåller är bland annat hälsostationstjänster, fysioterapi, ergoterapi, socialtjänster för unga och vuxna samt Mieppi-mentalvårdstjänster med låg tröskel. ​

Delta i planeringen av tjänsterna vid Kampens central för hälsa och välbefinnande

Mer information om Kampens central för hälsa och välbefinnande