Införandet av den nya skyltningen i Centralparken fortskrider

Den efterlängtade nya skyltningen i Centralparken i Helsingfors inleds under våren i den norra delen av området. Innan skyltarna installeras utförs förberedande arbeten i terrängen. Dessa inkluderar skapandet av nya skidspår i enlighet med skyltningsplanen. På grund av de nya skidspåren och installationen av skyltar måste träd och vegetation som hindrar sikten fällas.
De nya skidspåren i Centralparken kommer att vara för traditionell stil för att minimera utrymmet och påverkan på naturen. Visualiseringsbild från Kungseksvägen. Bild: WSP
De nya skidspåren i Centralparken kommer att vara för traditionell stil för att minimera utrymmet och påverkan på naturen. Visualiseringsbild från Kungseksvägen. Bild: WSP

Ett nytt skyltningssystem kommer att installeras i Centralparken med mindre ändringar i friluftslederna. De rutter som för närvarande fungerar som skidspår på vintern på Kungseksvägen och på västra sidan av Svedängens friluftsstuga förvandlas till året runt gång- och cykelleder. Cirka 600 meter långa nya skidspår kommer att byggas vid sidan av dessa.

De nya skidspåren är för traditionell skidstil, så att det utrymme som de upptar är smalt, vilket gör att deras inverkan på skogslandskapet och naturen blir så liten som möjligt.  Utsträckningen av spåren har gjorts för att skona stora och friska träd.

Träden längs spåren kommer att avverkas under mars, och de kommer att lämnas kvar på marken som förmultnande träd. Under planeringsprocessen har man kontrollerat att avverkningen av träden inte stör flygekorrarna.

Installation av skyltar på friluftslederna börjar på våren

Under våren kommer man att börja installera skyltar och kartor i terrängen i enlighet med skyltningsplanen för Centralparken. På grund av att skyltarna sätts upp kommer enskilda träd att fällas under mars och den vegetation som hindrar sikten till skyltarna avlägsnas vid behov.

Det finns ett stort behov av ny skyltning, eftersom Centralparken har ett stort antal rutter och den nuvarande skyltningen är otillräcklig. Den nya skyltningen kommer tydligt att skilja gång- och cykelvägar som plogas på vintern samt skidspåren från varandra.

Stadsmiljönämnden godkände den allmänna planen för skyltningen i Centralparken 2020 och parkplanerna för de nya skidspåren 2022.