I lekparkernas sommar serveras bekanta gryt- och soppfavoriter

Sommarmåltider börjar serveras i Helsingfors lekparker den 5 juni. Avgiftsfri varm mat serveras till alla under 16 år. Sommarmenyn innehåller bekanta och omtyckta gryträtter och soppmat, och på Helsingforsdagen den 12 juni serveras också rabarberpaj.
Lapsi nauttimassa puistoruokaa leikkipuistossa
Bild: Sirpa Päivinen

Sommarmåltider i lekparker ordnas varje vardag kl. 12 i de lekparker som har öppet. Sommarmåltider erbjuds under perioden 5.6–4.8. Dagligen serveras cirka 3 000 portioner mat.

I lekparkernas sommar får barnen även i år äta soppor och gryträtter som lämpar sig för värmetransport. På basis av responsen har man också inkluderat vegetariska rätter på menyn.

– Vi har uppdaterat sommarmenyn på basis av familjernas önskemål. Bekanta favoriter, såsom regnbågslaxsoppa och italiensk gryta, finns naturligtvis på sommarmenyn. På menyn har också inkluderats vegetariska dagar, då man serverar exempelvis grönsakspurésoppa och grönsaksrisotto, som barnen tycker om, berättar Sirpa Jalovaara, sakkunnig inom matservice på sektorn för fostran och utbildning.

Dessutom serveras rabarberpaj till efterrätt på Helsingforsdagen den 12 juni.

– Rabarberpaj är Helsingforsdagens traditionella delikatess. I år firas Helsingforsdagen på en vardag, så vi kan servera paj också i lekparkerna, gläder sig Susanna Immonen, som planerar menyer på Palvelukeskus Helsinki.

Till de avgiftsfria sommarmåltiderna behöver barnen endast ta med sig egna måltidsredskap: tallrik, sked och mugg. Som matdryck serveras vatten. Sommarmåltider kan också kompletteras till exempel med en smörgås som barnet tar med sig hemifrån.

Sommarmåltider i Helsingfors lekparker ordnas redan för 81:a gången. Traditionen med sommarmåltider härstammar från krigsåren, då man ville erbjuda barn åtminstone en varm måltid per dag. Helsingforsfamiljer uppskattar tjänsten än i dag och den underlättar matförsörjningen i hemmen under skolornas semestertid.