I den nya designtävlingen tar man fram idéer för produkter av ekologiska material

Den nya designtävlingen New materials, New designs som pågår för samman unga formgivare och hållbara material. Tävlingens syfte är att ta fram idéer på nya produkter som tillverkas av ekologiska material för finländska företag. Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi är en av samarbetspartnerna för tävlingen som är riktad till unga formgivare.
RD Physics tillverkar nya högtalare av återvunna komponenter. Företaget söker i tävlingen en produktidé som kombinerar ljudåtergivning och inredning.  Bild: New materials, New designs -kilpailun kuvapankki
RD Physics tillverkar nya högtalare av återvunna komponenter. Företaget söker i tävlingen en produktidé som kombinerar ljudåtergivning och inredning. Bild: New materials, New designs -kilpailun kuvapankki

Designtävlingen som Young Finnish Design Oy organiserar för andra gången för samman inhemska varumärken, producenter av ekologiska material och unga, framväxande formgivare runtom i Finland. Designtävlingen pågår 1.12.2022–28.2.2023 och prissumman som delas mellan de bästa tävlingsbidragen är sammanlagt 10 000 euro.

Helsingfors vill stödja helheter i likhet med designtävlingen New materials, New designs, eftersom Helsingfors vill i enlighet med stadens strategi vara den mest attraktiva platsen för människor och företag som arbetar för hela världens bästa i framtiden. Användningen av ekologiska material inom formgivning är affärsverksamhet som genuint löser stora globala problem. Helsingfors stad vill vara med och möjliggöra efterfrågan på nya lösningar och skapa tillväxtmöjligheter för företagen.

– Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi stödjer cirkulär affärsverksamhet och nya innovationer inom området. Formgivarna spelar en central roll när man försöker komma på nya sätt att använda befintliga material. Därför vill vi stödja unga formgivare och samarbetet mellan företag, konstaterar Mira Jarkko, projektledare för klusterprogrammet för cirkulär ekonomi vid Helsingfors stad.

Tävlingens mål är att utveckla hållbara innovationer och främja sysselsättningen för unga formgivare

Det huvudsakliga målet för Young Finnish Design Oy som anordnar tävlingen New materials, New designs är att främja sysselsättningen för unga formgivare.

– Med hjälp av tävlingen främjar vi hållbar produktdesign och ger röst åt unga formgivare. Målet är att inspirera så många framväxande formgivare som möjligt att utnyttja den senaste kompetensen som den finländska topputbildningen ger. Vi vill med hjälp av tävlingen skapa samarbeten mellan unga formgivare och de progressiva företag som är med i tävlingen, säger Heidi Maria Huovinen, Creative Director för Young Finnish Design.

Den pågående designtävlingen erbjuder unga formgivare möjligheter att hitta samarbetspartner och i bästa fall få sina verk till butikshyllorna. Tävlingen som ordnades för första gången i fjol fick drygt hundra tävlingsbidrag och de vinnande bidragen är just nu i produktutveckling.

Samarbetspartner för designtävlingen New materials, New designs är Unikulma, RD Physics, Sulapac, Hollolan Viilu ja Laminaatti, Helsingfors stads klusterprogram för cirkulär ekonomi, Esbo stad, Vanda stad, yrkeshögskolan Savonia, Kuopion Muotoiluakatemia och Napapiirin Energia ja Vesi.

Läs mer om tävlingen och deltagandet (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Mer information om Young Finnish Design (på finska).(Länk leder till extern tjänst)