I Bocksbacka planeras ett nytt bostadsområde

Helsingfors stad planerar nytt kompletteringsbygge, dominerat av flervåningshus, i västra delen av Bocksbacka. I södra delen av området, i utkanten av Ring I placeras möjligen affärs- och verksamhetslokaler. Planerare som svarar för detaljplanen är anträffbara på Bocksbacka bibliotek den 1 februari kl. 14–19.
Planeringsområdet Bocksbackastranden kommer att ligga mellan Vanda å och bostadsområdet Bocksbacka, på båda sidorna av Bocksbackabågen. Bilden är tagen norrifrån.  Bild: Aki Antinkaapo / Helsingin kaupunki
Planeringsområdet Bocksbackastranden kommer att ligga mellan Vanda å och bostadsområdet Bocksbacka, på båda sidorna av Bocksbackabågen. Bilden är tagen norrifrån. Bild: Aki Antinkaapo / Helsingin kaupunki

Det nya bostadsområdet Bocksbackastranden kommer att ligga i västra delen av Bocksbacka på östra stranden av Vanda å. Området är idag för det mesta obebyggt åker- och skogsområde.

Det mest centrala målet för planeringen är att anpassAa det nya byggandet till det nationellt värdefulla kulturlandskapet vid Vanda å. Dessutom är målet att beakta områdets naturvärden inberäknat Naturaområdet vid Vanda å. Det är meningen att bevara områdets skogbeklädda kullar i nuvarande användning som rekreationsområden.

I trafikplaneringen betonas främjande av gång och cykel

Målet för trafikplaneringen är att skapa nya trafikförbindelser mellan det område som ska byggas och Bocksbacka centrum. I förbindelserna betonas särskilt gång och cykeltrafik samt kollektivtrafik. Den nuvarande Bocksbackabågen skulle vara områdets huvudgata och nya gatuförbindelser som löper österut skulle förena Bocksbackabågen med Bocksbacka centrum.

Under planberedningen utreds om nya broar för gång och cykeltrafik kunde placeras över Vanda å. I områdets norra del skapas förutsättningar för en cykelbana och längs Ring I undersöks trafikarrangemang och skydd mot buller. Planen möjliggör även att nya tjänster, såsom ett daghem, placeras på området. 

Ändringen av detaljplanen som nu planeras stöder sig på den gällande generalplanen samt planeringsprinciperna för kompletteringsbyggandet i Bocksbacka som godkändes 2022.

Ta del av planerna på Bocksbacka bibliotek

Planerare för Bocksbackastranden är anträffbara på Bocksbacka bibliotek (på adressen Fältgränden 12) onsdagen den 1 februari kl. 14–19. Man kan komma och diskutera planens mål och berätta om egna önskemål som gäller planen. Stadsmiljösektorn har även gjort en video om utgångspunkter för planeringen som man kan titta på stadsmiljösektornAs Youtube-kanal.

Man kan ta del av planen för deltagande och bedömning för Bocksbackastranden på adressen https://www.hel.fi/sv/stadsmiljo-och-trafik/stadsplanering-och-byggande/delta-i-stadsplaneringen  samt på Bocksbacka bibliotek. Det är möjligt att ge respons på planen fram till 10.2.2023.

Under planberedningen går vi igenom respons som vi fått av stadsborna och utarbetar utredningar bland annat om planens konsekvenser för naturen och trafiken. Stadsborna kan ge respons även senare under den tid då utkastet till detaljplan och förslaget till detaljplan är offentligt framlagda. Detaljplanen för Bocksbackstranden skickas vidare till stadsfullmäktige för godkännande tidigast 2025.