Hitta loppisar, reparationsverkstäder och mycket mer!

På Helsingfors servicekarta hittar du ett omfattande utbud av tjänster för en hållbar vardag. När du köper en begagnad cykel, reparerar jeans eller lånar verktyg sparar du också pengar. Ta en titt och se vad du hittar!

Publicerad , uppdaterad
Nainen laulaa karaokea.

Svinnlunch, second hand-kläder, gratis evenemangslokaler och till och med byggdelar.

De här och andra tjänster för en hållbar vardag väntar helsingforsarna på palvelukartta.hel.fi. När du skriver in ”cirkulär ekonomi” i sökrutan dyker hundratals kartnålar upp på kartan. Bland dem finns ett brett utbud av tjänster som tillhandahålls av företag, sammanslutningar och Helsingfors stad.

Under slutet av året lyfter Helsingfors stad fram tjänster inom cirkulär ekonomi och delningsekonomi och uppmuntrar stadsborna att ta del av dem. Att göra val som främjar den cirkulära ekonomin hjälper till att spara både pengar och miljön.

Häng med på en liten upptäcktsfärd på servicekartan!

Köp begagnat, tillfixat och svinn

På kartan finns massor av loppisar och secondhandbutiker där du kan köpa begagnade kläder, skor och accessoarer för både juniorer och vuxna. För begagnad sportutrustning och begagnade möbler, antikviteter och andra hushållsartiklar finns separata butiker.

Vissa av aktörerna erbjuder också återvinningsprodukter tillverkade av gammalt och överblivet material. Till exempel Helsingfors stads Uusix-butik på Byholmen säljer hantverksprodukter. På samma gång är det värt att titta förbi på Kierrätyspiha: håller du på att renovera ska du gå till återvinningsstationen för byggdelar, behöver du en uppfixad dator ska du gå till PC Shop och planerar du att köpa en cykel ska du gå till butiken Fillari.

Ibland har butiker överskottslager av användbara produkter. Vad sägs om en bukett svinnblommor i vardagsrummet eller svinnlunch från något av Palvelukeskus Helsinkis verksamhetsställen?

Låna istället för att köpa

I Helsingfors har biblioteken gått i bräschen för utlåningskulturen. Helsingforsarna kan alltså göra och skapa nästan vad som helst utan att själva äga verktygen.

På kartan visas också biblioteken och vad du kan låna på varje bibliotek: bland annat böcker, skivor, spel, sportutrustning, skräpplockare, sladdlösa borrmaskiner och biljetter till sportevenemang och konserter.

På centrumbiblioteket Ode kan du spela videospel eller akustisk gitarr och reservera ett rum för grupparbete. Staden har lokaler för sambruk på olika håll i staden, och de kan bokas via tjänsten Varaamo.

En man syr med en maskin.
På centrumbiblioteket Ode har det sedan starten funnits en symaskin som besökarna kan använda för att reparera och fixa till kläder. Bild: Maija Astikainen

Underhåll och reparera

Att underhålla och reparera sina saker har den senaste tiden blivit alltmer populärt. På centrumbiblioteket Ode har det sedan starten funnits en symaskin som besökarna kan använda för att reparera och fixa till kläder. För det sistnämnda finns det också en privat gör-det-själv-verkstad.

Alternativt kan du föra favoritplagget till en syateljé för att repareras och när du inte längre använder det kan du lämna in det på en textilinsamlingsplats. Till den här listan kan vi också lägga skomakare företag som restaurerar möbler, hushållsmaskinsreparatörer och mobilreparationsverkstäder som också säljer reparerade mobiltelefoner.

Med smarta val gör du skillnad för klimatet

Vissa kanske ifrågasätter om deras val verkligen har någon inverkan på helsingforsarnas utsläpp av växthusgaser. Svaret är ja. Sitra presenterade nyligen sitt uppdaterade livsstilstest, som gör det möjligt för vem som helst att beräkna sitt personliga koldioxidavtryck. Testet visar hur mycket utsläpp av växthusgaser som din livsstil orsakar.

Testet ger också förslag på olika åtgärder som du kan vidta för att minska ditt koldioxidavtryck. En av dem är att underhålla och reparera föremål, och det valde drygt 6 500 personer av dem som har gjort livsstilstestet som den främsta åtgärden.

”Om de verkligen börjar underhålla och reparera sina saker kan deras sammanlagda utsläppsminskning motsvara de årliga utsläppen från så mycket som 547 helsingforsare eller 882 finländska bilister. Ju fler människor som engagerar sig i den här typen av förändring, desto mer gott kan vi göra”, säger Leona Silberstein, miljöexpert vid Helsingfors stad. 

Leona Silberstein
”Vi arbetar ständigt med att integrera den cirkulära ekonomin mer systematiskt i byggprojekt och i stadens egna upphandlingar, och dessutom uppmuntrar vi stadsborna att göra mer ansvarsfulla konsumtionsval”, säger Leona Silberstein. Bild: Teina Ryynänen

Helsingfors stad siktar på cirkulär ekonomi

Helsingfors stad har som mål att uppnå koldioxidneutralitet senast 2030. Även om staden redan har lyckats minska utsläppen av växthusgaser från energiproduktion, uppvärmning och transporter betydligt, krävs det ytterligare minskningar. Staden försöker uppnå dem särskilt genom cirkulär ekonomi.

”Vi arbetar ständigt med att integrera den cirkulära ekonomin mer systematiskt i byggprojekt och i stadens egna upphandlingar, och dessutom uppmuntrar vi stadsborna att göra mer ansvarsfulla konsumtionsval”, säger Silberstein och hänvisar till stadens åtgärdsprogram för cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Programmet innehåller 23 åtgärder.

Vilka slags åtgärder är de?

Till exempel kan man använda utsläppssnål betong i stadens byggnadsprojekt och belägga gatorna med återvunnen asfalt. Återanvändning och återvinning av byggdelar och byggmaterial främjas också. Staden arbetar också aktivt för att öka den interna delningen och återanvändningen av möbler och utrustning.

 

Text: Katja Alaja

Vad är cirkulär ekonomi?

Grundtanken med cirkulär ekonomi är att hålla produkter och material i omlopp så länge som möjligt genom återanvändning, delning, reparation och återvinning. Det här sparar naturresurser och minskar utsläpp och avfall till följd av konsumtion.

Finns inte din lokala skomakare på Servicekartan ännu?

Tipsa hen om Helsingfors stads webbplats Stadsplattform, där hen kan ansöka om att läggas till!

Så här gör du för att ansöka:

  1. Gå till webbplatsen Stadsplattform(Länk leder till extern tjänst).
  2. Klicka på Anvisningar uppe på sida och kontrollera att din tjänst uppfyller kriterierna för cirkulär ekonomi.
  3. Klicka på Anmälningsblankett uppe på sidan och sedan på Stadsplattform – anmälningsblankett. Om du stöter på problem finns hjälp att få under Q&A.
  4. Fyll i dina uppgifter och skicka in din registrering.
  5. Om allt är i sin ordning kommer stadens administratör att lägga till din tjänst på palvelukartta.hel.fi.