Hertonäs idrottspark renoveras till ny glans

Hertonäs idrottspark som byggts på 1970-talet kommer att grundrenoveras och samtidigt skapas en ny och modern idrottskoncentration i det gamla Hertonäs. Idrottsplatserna i parken förnyas och till området tas nya idrottsfunktioner. Helsingfors stads planer syftar till att förbättra motionsverksamheten i parken året runt och att göra den mångsidigare. Det utreds också i området om en discgolfbana kan byggas i anslutning till idrottsparken.
Hertonäs idrottspark i nuläget.  Bild: Elina Renkonen
Hertonäs idrottspark i nuläget. Bild: Elina Renkonen

En del av konstruktionerna och tekniken i idrottsparken har kommit till slutet av sin livslängd och ska förnyas. Till de omgivande områdena kommer rikligt med invånare i och med att stadsstrukturen görs tätare och ändras med kompletteringsbyggande.

Hertonäs idrottspark är den enda servicehelheten för motion i det gamla Hertonäs. Det finns efterfrågan på och behov av renovering av idrottsparken, eftersom bland andra elever vid skolorna i området använder planerna och andra idrottsplatser i idrottsparken under gymnastiklektionerna. Också fotbollsklubbar och invånare i området använder planen aktivt.

I området har det planerats mångsidiga idrottslokaler. Först ska man bygga en stor idrottsplan med sin omgivning. Idrottsplanen uppdateras så att den bekläs med konstgräs och inhägnas, läktaren förnyas och de gräsbeklädda ramper som också lämpar sig som läktare jämnas ut. I den sydvästra ändan av idrottsplanen byggs senare en övningsplan med konstgräs för fotboll som har reservation för eventuell övertryckshall under vintern. Dessutom förnyas tennisplanerna, servicebyggnaden och servicegården.

Nya idrottsfunktioner omfattar ett utegym invid planerna samt ett planområde för småspel, dit det har planerats en basketplan, miniarena, beachvolleyplan och ett område för aktiva lekar. Dessutom renoveras de slitna tennisplanerna och på vintern ersätts dem med en ishockeyrink. Den stora planen isbeläggs på vintern till skridskobanor. Till parken tas också fler bänkar och parkeringsplatser för cyklar.

Byggandet sker i olika faser och inleds med den stora idrottsplanen

Byggandet uppskattas att inledas i slutet av 2023. Byggandet börjar från kommunaltekniken, grundbyggandet och den stora fotbollsplanen, vars första fas uppskattas bli färdig 2024–2025. Byggandet av hela området torde slutföras senast 2030.

I planen föreslås plantering av löv- och barrträdsplantor som förbättrar trivseln oh förhållandena i parken, men samtidigt avgränsar de också områdena för olika idrottsfunktioner och fungerar som skydd mot vind och solen. På randområdena, de breda mellanremsorna och under träden som planteras anläggs universalgräs som klippas.

Hela belysningen i idrottsparken förnyas och ersätts med energieffektiva LED-lampor med modern belysningsstyrning. Intill planen ska man också låta montera ett genomskinligt nät för att bollar inte rymmer och stör andra som använder idrottsparken.

Hanteringen av dagvatten i området förbättras bland annat genom att förbättra torkningen och utjämningen av idrottsparken.

Områdets natur- och kulturvärden bevaras

I planeringsområdet finns både natur- och kulturvärden. De värdefulla skogs-, bergs- och tickområdena samt kräldjurs- och fågelområdena och växtobjekten förblir som de är. Försvarspositionerna från första världskriget som finns intill hoppbacken och i skogen skyddas i planen. Dessutom är den tidigare skidstugan som finns i den västra kanten av idrottsparken en kulturhistoriskt skyddad byggnad.

I området granskas placering av en discgolfbana i näromgivningen. Hålen planeras med medvetenhet om områdets betydande naturvärden. Planeringen har gjorts i samarbete med representanterna för miljötjänsterna och stadsmuseet och placeringen av hålen har utvärderats på gemensamma terrängbesök. I placeringen av hålen har man strävat efter att hitta platser som skulle ha så lite konsekvenser som möjligt för naturen, träden och fornminnesområdena.

Invånarresponsens inverkan på planerna

I beredningen av planerna har man haft en nära interaktion med olika aktörer i området, såsom naturorganisationer, skolor i närområdet och hobbyföreningar. I juni förra året ordnades ett invånarmöte när planutkastet var framlagt för påseende.

Under diskussionen framfördes önskemål som har beaktats i planen genom att lägga till en bredare slagvägg för tennis längre bort från bosättningen, lägga till gränser för boboll samt platser för höjdhopp och kulstötning på den stora planen och att bredda trappan på läktaren så att man kan motionera i den. Dessutom flyttades hålen på discgolfbanan till öppnare områden.

Stadsmiljönämnden fattar beslut om att godkänna planerna vid sitt sammanträde tisdagen den 31 januari nästa vecka. Om planerna godkänns skulle byggandet kunna inledas redan i höst.