Helsingfors stads tjänster förbereder sig för eventuella elavbrott

Under vintern räcker elproduktionen och elimporten inte nödvändigtvis till för att täcka förbrukningen i Europa, och även i Finland kan det förekomma elbrist. I enlighet med beredskapsskyldigheten ska kommunerna säkerställa att deras uppgifter kan skötas så väl som möjligt också i störningssituationer. Helsingfors stads tjänster har förberett sig för störningar som eventuella elavbrott medför och störningarnas konsekvenser.
Illustration av energi.

Staden förbereder sig i enlighet med Fingrids preliminära uppskattning för korta elavbrott som varar högst två timmar. Stadens alla sektorer samt stadskoncernens bolag och stiftelser förbereder sig för elavbrott. Under korta elavbrott försöker stadens tjänster i regel fortsätta med sin normala verksamhet genom att beakta säkerhetsperspektiv. En del av tjänsterna avbryter sin verksamhet för den tid då avbrottet pågår. 

Till exempel avbryts verksamheten i kulturlokalerna och de övriga fritidslokalerna, såsom i biblioteken, museerna, kulturcentren, ungdomslokalerna och motionslokalerna, inklusive simhallarna, och kunderna visas ut för att garantera säkerheten. Kultur- och fritidssektorn förbereder sig för situationen genom att gå igenom anvisningarna och modellerna i händelse av elavbrott. 

Stadens social- och hälsovårdstjänster förbereder sig för att säkerställa eltillförseln för de kritiska tjänsterna i alla situationer. Till exempel i sjukhusen säkerställs eltillförseln med reservkraft. De social- och hälsovårdstjänster som inte har reservkraft säkerställer patient- och klientsäkerheten genom andra åtgärder. 

Fostrans- och utbildningssektorn förbereder sig genom att gå igenom anvisningarna om och modellerna för hur man handlar under elavbrott. Inom den grundläggande utbildningen, småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen fortsätter man med verksamheten om situationen medger att man kan göra det säkert och tryggt. Den grundläggande utbildningen samt småbarnspedagogikens och förskoleundervisningens verksamhetsställen är öppna även under elavbrott. Staden försöker hålla gymnasieutbildningen och det fria bildningsarbetet öppna i den mån det är möjligt. 

Yrkesutbildningen avbryts i händelse av elavbrott. Om man i förväg har kännedom om elavbrottet, kan en del av undervisningen planeras så att den ordnas på en annan tidpunkt. De öppna verksamhetsställena erbjuder lagstadgade måltider och man beaktar specialdieter. Verksamhetsställena ordnar nödvändiga och tillämpade övningar med eleverna, studerandena och personalen, till exempel sker övningar om hur man agerar under ett hypotetiskt elavbrott på en kvarts timme. Staden informerar också vårdnadshavarna om förberedelser inför elbrist och elavbrott och hur man övar för dem så att man på förhand kan diskutera om saken hemma. 

Helsingfors har förberett sig också med andra snabba och vid behov tillfälliga åtgärder så att staden kan minska energiförbrukningen och bättre säkerställa tjänsterna. Staden försöker minska förbrukningen i stadens alla verksamhetslokaler genom att optimera temperaturen och ventilationen, och vad gäller motionslokalerna och -planerna minskar staden energiförbrukningen på olika sätt. Dessutom sparas energi i utebelysningen och systemen för att hålla rutterna is- och snöfria.   

Aktuella uppgifter om förberedelser inför elavbrott samlas på stadens webbplats på adressen hel.fi/sv/beslutsfattande-och-forvaltning/information-om-helsingfors/energibesparande-atgarder