Helsingfors stads budget för nästa år går vidare till beslut i stadsfullmäktige

Helsingfors stadsstyrelse godkände vid sitt sammanträde den 7 november för sin del stadens budget för 2023 och ekonomiplan för 2023–2025 samt inkomst-och fastighetsskattesatser för 2023. Stadsfullmäktige behandlar budgeten och skattesatserna vid sitt sammanträde den 16 november.
Stadshuset.
Bild: Sakari Röyskö

Enligt budgetförslaget fortsätter Helsingfors nästa år med en ansvarsfull hushållning med hänsyn till det omgivande världsläget och de kommande årens osäkerhetsfaktorer. Satsningar på att utveckla servicen ökar stadens omkostnader alltmer. Samtidigt står ökningen av skatteintäkter på en exceptionellt ostadig grund eftersom reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet orsakar ändringar i finansieringen.

Stadsstyrelsen föreslår 5,36 % som inkomstskattesats för 2023. Kommunalskatteintäkter överförs till staten genom att kommunerna sänker sina kommunalskattesatser i motsvarande grad. Alla kommuners kommunalskattesatser sänks med 12,64 procentenheter. År 2020 har Helsingfors kommunalskattesats varit 18 %, och efter nerskärningen är den 5,36 % år 2023.

Stadsstyrelsen föreslår att den allmänna fastighetsskattesatsen är 0,93 %, alltså samma som 2022. Även de övriga fastighetsskattesatserna förblir samma som 2022. 

Stadsfullmäktige behandlar budgetförslaget vid sitt sammanträde den 16 november. Beslutet om budgeten lär fattas vid fullmäktiges sammanträde den 23 november.

Läs mer i nyheten Helsingfors stads budgetförslag 2023 på hel.fi.
Sammandrag av budgeten 2023 (pdf, på finska)

Vidare till stadsfullmäktige går också servicestrategin för social-, hälsovårds- och räddningssektorn 2023–2025, Helsingfors välfärdsplan 2022–2025 samt ombildandet av Helsingfors konstmuseum till stiftelse

Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige också godkänner servicestrategin för social-, hälsovårds- och räddningssektorn 2023–2025. Servicestrategin utarbetades för planering och styrning av sektorns ekonomi och verksamhet. 

Även Helsingfors välfärdsplan 2022–2025 går vidare till behandling i stadsfullmäktige. Välfärdsplanen verkställer för sin del Helsingfors stadsstrategi, enligt vilken alla i Helsingfors ska kunna leva ett bra och tryggt liv med en livsstil som passar dem oavsett ålder och hälsotillstånd.

Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige också att Helsingfors konstmuseums verksamhet och personal överförs till Stiftelsen HAM Helsingfors konstmuseum från och med 1.1.2023. Syftet med ombildandet är att trygga HAM:s verksamhetsförutsättningar samt att öka verksamhetens effekt.
 

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden. Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras.

Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).