Vuoden kokki -akatemia on myöntänyt Helsingille tunnustuksen kaupungin tekemästä työstä ruokakulttuurin saralla. Ensimmäistä kertaa jaettu tunnustus luovutettiin Helsingille Vuoden kokki -kilpailun 30-vuotisjuhlassa 25. lokakuuta 2025.
– Kaupunki on tehnyt määrätietoista työtä helsinkiläisen ruokakulttuurin edistämiseksi ja paikallisten toimijoiden tukemiseksi. Tämä tunnustus on osoitus siitä, että työmme on huomattu ja että sitä arvostetaan, iloitsee tunnustuksen vastaanottanut apulaispormestari Maarit Vierunen.
Esimerkiksi viime vuonna kaupunki kokosi ravintola- ja tapahtuma-alan toimijoita yhteen toteuttamaan ruoka- ja juomaelämysten Syötävä Helsinki -tapahtumia. Koko vuoden aikana tapahtumia oli noin 800 yli 200 toimijan järjestämänä.
Innostavia tuloksia on saatu myös kesäterassikokeiluista, joista tänä vuonna uusia avauksia olivat Lönnrotin puistikon terassi sekä kolmena iltana toteutetut Eteläesplanadin kesäillat. Lisäksi kaupunki on laatinut suunnitelman torien kehittämisestä sekä tiivistänyt yhteistyötä ravintola-alan toimijoiden kanssa Helsingin tekijät -verkoston kautta. Ruoka ja ravintolat ovat vahvasti esillä myös Helsingin uudessa strategiassa seuraaville neljälle vuodelle.
– Ruokakulttuurilla on tärkeä merkitys kaupungin identiteetille, yhteisöllisyydelle ja elinvoimalle. Haluamme vahvistaa yhteistyötä ravintola-alan toimijoiden kanssa ja luoda Helsinkiin parhaat mahdolliset edellytykset ravintola- ja ruokakulttuurin kukoistukselle, painottaa Vierunen.
Palkinnon Helsingille luovutti tänä vuonna Vuoden kokiksi valittu Piero Silvani. Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija valitaan vuosittain Viini&Ruoka -messujen yhteydessä. Vuoden kokki -kilpailua on järjestetty vuodesta 1995 alkaen.