Helsingfors lockar många internationella turister och väcker intresse som kongresstad

Turismen ökar och Helsingfors är intressant som internationell kongresstad, framgår det av Helsingfors färska lägesrapport över turism och evenemang. Näringslivssektionen för Helsingfors stadsstyrelse satte sig in i rapporten vid sitt sammanträde den 15 maj. Sektionen reserverade också ett område vid Sandvikskajen för ett kontorsbygge, så att ytterligare utredningar av projektet förutsättningar kan göras.
Näringslivssektionen reserverade ett område vid Sandviksstranden för HGR Property Partners Oy. I området vid kajen och hamnbassängen i Sandviken där det nu finns en servicestation avser HGR skapa en attraktiv miljö för huvudkontor, fotgängare och evenemang. Bild: Helsingin kaupunki
Näringslivssektionen reserverade ett område vid Sandviksstranden för HGR Property Partners Oy. I området vid kajen och hamnbassängen i Sandviken där det nu finns en servicestation avser HGR skapa en attraktiv miljö för huvudkontor, fotgängare och evenemang. Bild: Helsingin kaupunki

 

Vid sitt sammanträde fick näringslivssektionen höra en lägesrapport om turism och evenemang. Enligt rapporten har turismen ökat under det gångna året och framtidsutsikterna är förvånansvärt goda.

Verksamhetsprogrammet för turism och evenemang i Helsingfors för åren 2022–2026, som färdigställdes i fjol, har i huvudsak kommit i gång bra. Det kunskapsbaserade ledarskapet har utvecklats och stadsborna har gjorts delaktiga i beslutsfattandet. Helsingfors har också fått flera stora evenemangsproduktioner, och bokningskalendern för kongresser för de närmaste åren ser relativt bra ut. 

Samtidigt försvagar bristen på evenemangslokaler stadens möjligheter att få stora evenemang. Mera insatser behövs även i främjande av det havsnära Helsingfors, och en helhetsinriktad utveckling av turism kräver ett starkare samarbete och samordnande på stadsnivå. 
Näringslivssektionen antecknade rapporten för kännedom.

Dessutom behandlade sektionen områdesreservationer. Näringslivssektionen beslutade att förlänga reservationen av ett område vid Sandviksstranden för HGR Property Partners Oy fram till den 31 december 2024. I området vid kajen och hamnbassängen i Sandviken finns nu en servicestation. HGR har som mål att göra om området till en helhet som kan locka kontor på huvudkontorsnivå. Här skulle finnas kontorslokaler av hög kvalitet och en mysig gångmiljö. Områdets dragningskraft skulle stärkas av att högklassiga kommersiella tjänster flyttar in i kvarteret. Det och en ny trafiklösning som skulle göra det möjligt att utveckla torgets och bassängens omgivning på fotgängarnas villkor för användning av olika rekreationsaktiviteter och evenemang.

Näringslivssektionen fick också höra resultaten i den företagsenkät som staden låtit Taloustutkimus utföra. I januari–mars svarade nästan tusen företag i Helsingfors på enkäten. Syftet var att utreda företagens synpunkter på faktorer som påverkar stadens livskraft och företagsvänlighet samt behovet av att utveckla stadens tjänster. Sektionen antecknade resultaten av företagsenkäten för kännedom. Mera ingående rapportering av företagsenkätens resultat följer i för ändamålet avsedda pressmeddelanden och nyheter.

Alla beslut som fattades under sammanträdet för stadsstyrelsens näringslivssektion finns tillgängliga (på finska) på sidan för beslutsmeddelanden här.

Näringslivssektionens nästa sammanträde hålls måndagen den 5 juni 2023.

Bakgrundsinformation

Näringslivssektionen är ett strategiskt organ som fastställer breda riktlinjer och som har en betydande styrande roll i stadens näringspolitik. Borgmästare Juhana Vartiainen är ordförande för näringslivssektionen.