Helsingfors har lämnat den tredje utvärderingen av hållbar utveckling till FN

Helsingfors har lämnat den tredje utvärderingen av hållbar utveckling till FN och deltar i FN:s politiska högnivåforum för hållbar utveckling (High-Level Political Forum, HLPF).
Helsingfors arbetar sedan 2018 aktivt för att genomföra målen för FN:s handlingsplan för hållbar utveckling Agenda 2030. En betydande del av genomförandet av målen för hållbar utveckling förverkligas på lokal nivå i staden. Bild: Ida Laukkanen
Helsingfors arbetar sedan 2018 aktivt för att genomföra målen för FN:s handlingsplan för hållbar utveckling Agenda 2030. En betydande del av genomförandet av målen för hållbar utveckling förverkligas på lokal nivå i staden. Bild: Ida Laukkanen

HLPF-forumet ordnas i år den 10–19 juli. HLPF är FN:s viktigaste möte för hållbar utveckling och det utvärderar det globala framskridandet för att uppnå målen i FN:s handlingsplan för hållbar utveckling Agenda 2030. Handlingsprogrammet som inleddes 2015 eftersträvar avskaffande av den extrema fattigdomen och hållbar utveckling, där den ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarheten beaktas på lika villkor.

"Den lokala utvärderingen av hållbar utveckling är viktig för Helsingfors vad gäller strategiskt ledarskap. En omfattande databaserad utvärdering ger en helhetsbild av hur Helsingfors har lyckats med att främja hållbar utveckling. Samtidigt ser vi vilka utvecklingsobjekt Helsingfors har. Denna utvärdering konkretiseras av mer än 60 mätare för hållbar utveckling som finns i vår utvärdering", säger biträdande borgmästare för stadsmiljösektorn Anni Sinnemäki som deltar i HLPF-forumet. 

I det officiella programmet den 13 juli håller biträdande borgmästare Sinnemäki talet angående genomförandet av SDG 11-målet. Dessutom kommer biträdande borgmästare Sinnemäki att delta i forumet som talare i Finlands officiella sidoevenemang den 13 juli och i evenemang som handlar om nationella och lokala bedömningar av hållbar utveckling, som ordnas av FN:s generalsekretariats avdelning för ekonomiska och sociala ärenden UN Desa och FN:s boende- och bosättningsorgan UN Habitat. 

Helsingfors budskap är att en utvärdering av det lokala genomförandet av målen för hållbar utveckling ger en viktig grund för utveckling av hållbarhetsarbetet. Helsingfors vill att målen för hållbar utveckling är en del av stadens kärnprocesser. Helsingfors vill göra ett databaserat och ambitiöst hållbarhetsarbete som baserar sig på riktiga gärningar. 

Helsingfors arbetar aktivt för att genomföra målen för Agenda 2030

Helsingfors arbetar sedan 2018 aktivt för att genomföra målen för FN:s handlingsplan för hållbar utveckling Agenda 2030. En betydande del av genomförandet av målen för hållbar utveckling förverkligas på lokal nivå i staden. Särskilt i Finland spelar kommunerna en stor roll: de ansvarar för många funktioner och tjänster som förknippas med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet.

I Helsingfors är de viktiga temana för hållbar utveckling bland annat koldioxidsnålhet, en intelligent stad, sundhet och social hållbarhet. Helsingfors vill också uppmuntra städerna runtom i världen att starkt gå in för arbetet för hållbar utveckling och konkreta åtgärder.