Helsingfors erbjuder rådgivning om kompletteringsbyggande i Drumsö, Baggböle och Gårdsbacka

Helsingfors stad testar en ny typ av rådgivningstjänst i tre stadsdelar. Tjänsten är avsedd för bostadsaktiebolag och fastighetsägare som är intresserade av möjligheter till kompletteringsbyggande på sina tomter.
Staden ger i år rådgivning i pilotområden.  Bild: Jussi Hellsten
Staden ger i år rådgivning i pilotområden. Bild: Jussi Hellsten

Helsingfors stad testar en ny typ av rådgivningstjänst som syftar till att underlätta kompletteringsbyggande för hosbolag och fastighetsägare.

Staden ger i år rådgivning i utvalda pilotområden i Gårdsbacka, Västra Baggböle och Drumsö. I Drumsö erbjuds tjänsten exempelvis i områdena Hallonnäs och Enåsen.

De områden som valts ut för pilotprojektet är sådana där områdesplanering nyligen gjorts. Staden har därför tydliga riktlinjer och mål för att främja kompletteringsbyggandet i områdena.

Genom pilotområdena strävar staden efter att få mångsidiga erfarenheter av rådgivningen från olika områden som domineras av hyres- respektive ägarbostäder samt småhus och våningshus.

Inkomster från kompletteringsbyggandet

Kompletteringsbyggande är frivilligt för hosbolag och fastighetsägare. I bästa fall kan bolaget få betydande inkomster från kompletteringsbyggandet och på detta sätt finansiera exempelvis förbättringar och renoveringar i bolaget.

Fastighetsägare och beslutsfattare i hosbolag i pilotområdena har möjlighet till skräddarsydd rådgivning om möjligheterna till kompletteringsbyggande på sina tomter.

Deltagarna i rådgivningen får en preliminär expertbedömning av kostnaderna och intäkterna för kompletteringsbyggande. Uppgifterna kan användas som en utgångspunkt för den fortsatta planeringen och vara till hjälp för beslutsfattandet i bolaget.

Under hösten ordnas också områdesvisa kvällsmöten där deltagarna kan få fler råd och idéer för kompletteringsbyggandet samt hitta samarbetspartner för sina projekt.

Rådgivningen testas i pilotområden

Om erfarenheterna från rådgivningstjänsten blir positiva fortsätter pilotprojektet i utvalda områden ännu under 2025. Framöver strävar vi efter att dra nytta av lärdomarna från projektet även i andra bostadsområden.

Staden satsar på rådgivningen, eftersom dess mål är att aktivt främja möjligheterna till kompletteringsbyggande. Utan kompletteringsbyggande kommer Helsingfors inte att få tillräckligt med nya bostäder under de närmaste åren.

Stadens avgiftsfria rådgivning om kompletteringsbyggande i Gårdsbacka, Västra Baggböle och Drumsö tillhandahålls av planeringsbyrån MUUAN Oy, som valdes genom en upphandling. Beslutsfattare i hosbolag och fastighetsägare i pilotområdena kontaktas per post i mars.