Förstamajfirandet i Helsingfors bjuder på traditioner och massor av evenemang

Vårens, studenternas och arbetarnas fest firas på veckoslutet. På Salutorget får Havis Amanda traditionsenligt sin studentmössa på valborgsmässoafton. Inför evenemanget stängs gatuavsnitt i närheten av Salutorget och Esplanaderna.
Picknick på första maj.
Picknick på första maj hör till de populäraste valborgstraditionerna i Helsingfors. Bild: Jussi Hellsten

I Helsingfors firas valborgsmässoafton och första maj firas i glada tecken runt om i staden. I stadens kulturcentrum höjer man feststämningen redan innan helgen. I till exempel Månsasgården firas en kväll med valborgssånger fredagen den 28 april klockan 18 och i Stoa ordnas ”Ett lite vildare vappendisco” (Vähän villimpi vappudisco) som riktar sig till barn och dem som har leksinnet i behåll. Båda evenemangen är gratis.En av vappens mest älskade traditioner är den där statyn Havis Amanda kröns med en studentmössa, och i år är det Aalto-universitetets studentkår som sköter kröningen. Studenterna sätter studentmössan på Havis Amanda klockan 18 men programmet kring Havis Amanda kör i gång redan klockan 16. Det blir bland annat tal, musik och dansuppvisning. Man kan också se kröningen av Havis Amanda på skärmar som sätts upp i Esplanadparken.Läs mer om programmet under valborgsmässoafton och första maj på tapahtumat.hel.fi .(Länk leder till extern tjänst)De som rör sig i stadens centrum med bil bör ta i beaktande att området kring Salutorget och Norra och Södra Esplanderna stängs för all motorfordonstrafik klockan 15–20. Den som deltar i firandet gör klokt i att reservera tillräckligt med tid för att förflytta sig till olika evenemang och undvika rutter där trängseln är värst.

Artikel: Trafikbegränsningar på gatuområdena invid Salutorget och Esplanaderna under valborgFontänens bassängkring Havis Amandas sockel är tom på vatten eftersom restaureringen av skulpturen inleds efter valborgsfirandet.

Konserter och förstamajtåg 

Första maj infaller på måndag och då samlas firande stadsbor i bland annat Brunnsparken och Kajsaniemiparken. Olika evenemang så som konserter, förstamajtåg och luncher ordnas runt om i staden.Helsingforsisk valborgsstämning har i år en alldeles egen, svängig sound. Stadsorkestern samarbetar nämligen med en annan av huvudstadens institutioner, UMO Helsinki Jazz Orchestra. Traditionell Valborgsmatiné i Musikhuset mandagen den 1 maj klockan 12 och 14. Biljetter 9,50-46 €.Läs mer om programmet under valborgsmässoafton och första maj på tapahtumat.hel.fi .(Länk leder till extern tjänst)

Första hjälpens elcyklar rör sig i staden, hjälp för unga under första maj

Helsingfors stads räddningsverk tar i bruk nya elcyklar för akutsjukvården på första maj. På cykel når förstavårdarna bättre än med bil sådana människor som befinner sig i stora folkmassor och behöver akutvård. Cyklarna för akutvård är utrustade på nästan samma sätt som ambulanser. 

Akutsjukvårdens cyklar har jour i centrum på valborgsmässoafton cirka kl. 14-02 samt på första maj i Brunnsparken ca kl. 8-20. Räddningsverkets akutsjukvård har som vanligt också tilläggsambulanser.I Helsingfors centrum och i andra områden runtom i staden ordnas en hjälpoperation för ungdomar på kvällen och natten på valborgsmässoafton. Syftet med operationen är att träffa och hjälpa ungdomar under 18 år. I hjälpoperationen deltar sammanlagt cirka 95 yrkesutbildade personer och frivilliga.Artikel: Hjälpoperation för ungdomar på valborgsmässoafton i Helsingfors(Länk leder till extern tjänst)

Helsingfors social- och sjukvårdstjänster under valborg 2023Helsingforsborna får social- och hälsovård även under första maj.Artikel: Social- och sjukvårdstjänster under valborg

Staden förbereder sig med toaletter och sopkärl för ValborgStaden ordnar med öppna flak och sopkärl till evenemang samt plåttunnor för pyrande grillrester i centrum och Brunnsparken för vappenfirarna. Denna Valborg testar vi återvinning av plast, glas, kartong och bioavfall i Brunnsparken. Artikel: Staden förbereder sig med toaletter och sopkärl

Trafiken under valborg 2023

Valborgsmässofton 30.4 och valborg 1.5 körs enligt söndagstidtabeller. Det körs extra trafik både på valborgsmässoafton och valborg. Spårvagnarna kör undantagsrutter fr.o.m. kl. 15.30 på valborgsmässoafton.Artikel: Trafiken under valborg(Länk leder till extern tjänst)