Ett mer urbant centrum av Vik planeras vid Spårjokern 

Helsingfors planerar ett mer urbant nytt centrum i Vik vid Spårjokern. I Viks Vetenskapspark och södra delen av Ladugården planeras nya hem för 7 000 invånare samt ökad vitalitet, service och identitet för det nuvarande universitets- och forskningscampuset. Den 31 augusti presenteras det centrala Viks områdesplan för allmänheten på webben.
Havainnekuvassa Viikin vehreä kävelykeskusta.
Bild: Helsingin kaupunki / WSP

Målet är att utveckla området i enlighet med järnvägstrafikstadens principer till en mer stadsliknande, funktionell och trivsam urban miljö och trygga Helsingfors expansion och tillväxt. Områdesplanen baserar sig på Helsingfors generalplan 2016 och styr de detaljplaner som ska utarbetas för området under de närmaste åren.

Staten och universitetet de viktigaste markägarna i området

Området är i nuvarande läge delvis bebyggt och delvis åkerområde, som även har forskningsodlingar. Tomterna ägs huvudsakligen av staten och Helsingfors universitet samt i mindre utsträckning av staden. Staden har kommit överens med staten om att planlägga nya bostäder och arbetsplatser längs Spårjokern i gengäld för statens deltagande i byggnadskostnaderna för Spårjokern.

Områdesplanens omfattning är cirka 107 ha. Målet är att bygga bostäder för 7 000 invånare, vilket innebär en ny våningsyta på cirka 280 000 kvadratmeter. Dessutom reserveras utrymme för verksamhetslokalbyggnad, service, skolor och dagvård samt för Helsingfors universitet. Universitetets campus kommer att utses tillräckliga möjligheter till utvidgning. Syftet är att främja synergier mellan företags-, undervisnings- och forskningsverksamhet samt att möjliggöra olika mötesplatser och samarbetsplatser. 

Den nya linjen för Viksvägen möjliggör en mer gatuliknande miljö

Områdesplanen förbinder Viks Vetenskapspark med Ladugårdens bostadsområde. Områdets funktioner är idag ganska spridda, avstånden är relativt långa och miljön lockar inte till att röra sig till fots.

Målet är att göra Viksvägens trafikmiljö mer gatuliknande. Viksvägen kommer att omdirigeras framför Viks djursjukhus och Spårjokerns hållplats på en sträcka på ca 600 m. Jämfört med den nuvarande situationen är den nya gatan mer stadsliknande, eftersom nya kvarter kan byggas på båda sidor. Det finns inga planer på väsentliga förändringar av markanvändningen på åkerområden i områdets södra del och på forskningsgårdens område.

Tjänster och stenfotsfunktioner nära spårvägshållplatserna

Genom planeringsområdet går två snabbspårlinjer: den öst-västliga Spårjokern samt den nord-sydliga linjen av Vik–Malm-spårvägen som är i planeringsfasen. På båda linjerna finns två hållplatser i planeringsområdet. Närliggande områden vid Spårjokerns spårvagnshållplatser utvecklas som fotgängarorienterade områden dit tjänster och stenfotsfunktioner har förlagts.

Vik utvecklas som ett område med två centrum. Centrum bredvid Lahtisleden lockar ett större antal besökare med företags- och campusfunktioner. Den östra stadskärnan kring Ladugårdens spårvagnshållplats är en urban stadskärna och betjänar lokalbefolkningen.

Välkommen att höra om centrala Viks områdesplan den 31 augusti

Områdesplanen för centrala Vik presenteras för allmänheten på webben torsdag 31.8.2023 kl. 17.30–19.00.  Frågor kan ställas muntligen och på chattens diskussionsforum. Kom med i Teams-webbmötet genom länken: bit.ly/keski-viikin-kaavarunko(Länk leder till extern tjänst)

Du kan bekanta dig med materialet över centrala Vik under perioden 21.8–15.9.2023 på hel.fi/planer eller på Viks bibliotek. Skriftliga åsikter kan framföras fram till den 15 september 2023. Områdesplanen syftar till att vara färdigställd i slutet av 2023 och att överlåtas till stadsmiljönämnden för avgörande.