Elda ved rätt och minska utsläppen

Genom att elda ved i eldstaden kan man spara i uppvärmningskostnaderna och skapa en fin stämning, men om detta görs fel är det också en hälsorisk och skadligt för miljön. Helsingfors stad och Helsingforsregionens miljötjänster bedriver också denna vinter en kampanj om vedeldning på rätt sätt.
"".
Bild: Getty Images

Vid förbränning uppstår hälsoskadliga finpartiklar. Hushållens vedeldning är den primära källan för cancerframkallande benso(a)pyren i huvudstadsregionen. De vanligaste besvären som partiklarna orsakar är irritationssymtom, såsom halsont, hosta och andnöd. Långvarig exponering kan orsaka och försämra kroniska sjukdomar samt öka risken att dö i förtid.

I ungefär 80 procent av småhusen i huvudstadsregionen eldas ved. I tätbebyggda småhusområden kan vedeldningen orsaka stora mängder föroreningar i andningsluften. Vid svag vind och vid köld blir röken kvar på gården och kommer därmed in i bostäderna.

”Syftet med vår årliga kampanj är inte att förhindra invånarna från att använda sina eldstäder och vedugnar. Det går bra att elda med ved, men det viktigaste är ändå att göra det rätt och på så sätt minimera utsläppen – i huvudstadsregionen kommer cirka en tredjedel av utsläppen av finpartiklar från användningen av eldstäder. Detta är en större andel än till exempel utsläppen av finpartiklar från bilar”, påminner miljöinspektör Suvi Haaparanta från miljötjänsterna inom Helsingfors stadsmiljösektor.

Tips för korrekt vedeldning

Utsläppen från vedeldning kan minskas på många sätt. Utsläppen påverkas av bland annat skicket på eldstaden, förvaringen av och kvaliteten på veden samt hur man tänder elden och eldar.

Enligt lag ska eldstäderna och rökkanalerna i permanenta bostadshus sotas minst en gång om året.  Om eldstaden inte har använts på mer än tre år, ska sotaren inspektera och utföra underhåll på eldstaden och rökkanalerna innan de tas i bruk. I samband med sotningen ger sotaren också tips om energieffektiv och ren förbränning av ved.

När man använder en eldstad är det bra att komma ihåg ett par grundregler. Att elda med fuktig ved orsakar massor av utsläpp och är inte kostnadseffektivt, eftersom fuktig ved producerar mindre värme. En vedbod är den bästa förvaringsplatsen för ved och av brandsäkerhetsskäl får ved inte förvaras inomhus eller travas mot byggnadernas väggar.

Fem tips för utsläppssnål eldning med ved:

  • Använd endast torr och ren ved. Bränn inte skräp.
  • Följ bruksanvisningen för din eldstad.
  • Fyll högst hälften av eldstaden.
  • Säkerställ att draget är tillräckligt. 
  • När röken från skorstenen är nästan färglös betyder det att förbränningen går bra.

Behöver du fler tips? På Helsingfors stads miljötjänsters webbplats Polta puhtaasti (Elda rent)(Länk leder till extern tjänst) finns mycket information om anskaffning och förvaring av ved, användning av eldstad och uppvärmning.