Denna sommar öppnar Helsingforsbiennalen med 29 konstnärer och kollektiv

Helsingforsbiennalen 2023 öppnar för allmänheten på Helsingforsdagen den 12 juni. Biennalen pågår till den 17 september.
Vy från Skanslandet över en äng med gula blommor. Längre bort syns träd och människor i en metalltrappa som byggts i terrängen. Havet skymtar i bakgrunden.
Från och med den 12 juni visas Helsingforsbiennalen på Skanslandet och i olika delar av Helsingfors. Bild: JP Ronkainen

Helsingforsbiennalen 2023 öppnar för allmänheten på Helsingforsdagen, måndagen den 12 juni. 

Biennalen 2023 presenterar 29 internationella konstnärer och kollektiv som deltar i biennalens andra upplaga, Nya riktningar kan uppstå, kurerad av Joasia Krysa och producerad av HAM Helsingfors konstmuseum.

Rubriken för Helsingforsbiennalen 2023, Nya riktningar kan uppstå, hänvisar till alternativa sätt att leva i och förstå världen, samt till visioner om andra möjliga framtider. Cirka 50 procent av verken i biennalen är nya beställningar och platsspecifika verk. De tar upp kampen med några av vår tids mest angelägna frågor, som miljöförstörelsen, de politiska konflikterna och effekterna av den tekniska utvecklingen. 

I år kan Helsingforsbiennalen upplevas både på Skanslandet och på HAM Helsingfors konstmuseum. Konstverk och övriga utställningsprogram kan även ses runt om i stan, t.ex. på Helsingfors centralbibliotek Ode, kulturcentret Stoa och andra offentliga platser. På Skanslandet utanför Helsingfors visas utomhusverk som verkar i en subtil dialog med den omgivande miljön på ön och dess unika ekosystem. I Skanslandets gamla krutkällare kan besökaren uppleva nya beställningsverk. Helsingforsbiennalen är även betydande närvaro online, med sex online-konstverk.