Den nya guiden hjälper bostadsaktiebolagen att skapa gemensamma kvartersgårdar

Helsingfors stad har publicerat en ny guide för kvartersgårdar, där det ges information om byggandet av gemensamma gårdar i höghuskvarteren. Kvartersgårdarna behandlas i guiden bland annat med tanke bostadsaktiebolagens samarbete, trivsamhet och ekonomi. Guiden berättar också om de konkreta stegen och den boendes påverkansmöjligheter på vägen mot kvartersgård.
Korttelipihalle voi sijoittaa esimerkiksi viljelylaatikoita.
Bild: Lasse Lecklin.

Det finns en efterfrågan på kvartersgårdar. På en enkät som ordnades i stadsdelsgrupper på sociala medier önskade mer än 60 procent av dem som svarade att deras separata höghusgårdar kombineras till en kvartersgård. Med kvartersgård avses en gård som är gemensam för flera bostadsaktiebolag och som är ett gemensamt vardagsrum för de boende i kvarteret.

Men varför borde höghusgårdarna kombineras? Och hur kan detta främjas i det egna bostadsaktiebolaget? Bland annat dessa frågor besvaras i Helsingfors stads nya guide för att grunda en kvartersgård. Guiden finns på korttelipihat.hel.fi.

För tillfället är höghusgårdarna mycket olika sinsemellan, av olika storlek och de ser olika ut. Oavsett de olika utgångspunkterna kan alla slags gårdar utvecklas, och till detta vill Helsingfors stad uppmuntra de boende, bostadsaktiebolagen och fastighetsägarna.

”Denna guide och dess verksamhetsmodell har skapats för att underlätta personer som bor i höghus. Vi vill visa hur fina asfaltgårdarna kan bli”, säger projektchef Salla Ahokas från Helsingfors stadsmiljösektor.

Varför en kvartersgård?

Kvartersgården kan utvecklas till en grön och lockande oas som bjuder in till trivsel. En gemensam och öppen gård kan stärka trygghetskänslan och öka gemenskapen i hela kvarteret. På samma sätt är hälsofördelar möjliga, eftersom en inbjudande gård lockar till friluftsliv och motion. Också trädgårdsarbetena kan ha hälsofördelar, eftersom sysslandet i myllan ökar beröringen med mikrober, vilket förbättrar kroppens motståndskraft.

Den gemensamma gården möjliggör också samarbetet mellan bostadsaktiebolagen bland annat vad gäller avfallshantering och fastighetsskötsel, vilket å sin sida sparar pengar. Ett grönt gårdsområde är också en uppmuntrande förändring med tanke på anpassningen till klimatförändringen och stadsnaturens mångfald. Gröna vyer genom fönstren och en kvartersgård som är ett extra vardagsrum kan dessutom höja bostadens värde.

”När bostadsaktiebolagen kombinerar kvartersgårdens fastighetsskötsel och avfallshantering samt skaffar utrustning tillsammans, minskar fastigheternas månatliga kostnader. Gårdsrenoveringen kräver förstår pengar, men aktieägarnas avgifter höjs nödvändigtvis inte: bostadsaktiebolaget kan i bästa fall betala med de pengar som det sparar tack vare sammanslagningen av fastighetsskötseln och avfallshanteringen för lånet som tas för gårdsförnyelsen”, säger Milla Kallio från FEMMA Planning Oy som medverkade i genomförandet av webbplatsen Korttelipihat.

Tre steg till konkretion

Den nya guiden presenterar tre konkreta steg mot kvartersgård. ”Allt utgår från en idé av de boende i kvarteret och att inspirera grannarna. I nästa skedet görs samarbete över tomtgränserna – och till slut får alla boende vid den stora gården njuta av den gemensamma gårdens glädjeämnen och fördelar”, fortsätter Salla Ahokas.

”Gården kan vara antingen ett asfalterat tråkigt skrymsle eller ett trivsamt och grönt extra vardagsrum. Förändringen utgår från de boende. Även en människa kan inspirera sina grannar”, säger Kaisa Viitanen från gruppen Korttelipihat takaisin!

Helsingfors stad publicerade den 7 november webbplatsen korttelipihat.hel.fi, där stadsborna hittar många slags praktisk information för att förbättra sina höghusgårdars utseende och trivsamhet. På webbplatsen har man samlat befintlig information och anvisningar för gårdsplanering. Webbplatsen skapades till följd av stadsfullmäktiges initiativ till att främja kvartersgårdarna.