Byggande av den nya bron över Banan håller på att inledas

Helsingfors stad bygger en ny bro för fotgängar- och cykeltrafiken mellan Barnhemsgatan och området för före detta Maria sjukhus. Den nya bron på Barnhemsgatan korsar huvudleden för cykeltrafiken, Banan. På brons sida mot Maria sjukhus byggs även en ramp ner till Banan.
Den nya bron kommer att få samma färg som konstverket Love Helsinki på banan. Bild: Sitowise
Den nya bron kommer att få samma färg som konstverket Love Helsinki på banan. Bild: Sitowise

Byggandet av bron inleds i Mariaparken som i framtiden placeras väster om Banan och med den ramp som leder dit från Banan samt i västra änden av Barnhemsgatan. Samtidigt tas parkeringsplatserna på gatan i änden av Barnhemsgatan ur bruk och området blir en öppen plats. I entreprenaden ingår även förberedande byggande av räddningsvägen som anläggs i området för Maria sjukhus samt Mariaparken. I området för Banan byggs kommunalteknik mellan Gräsviksbron och bron på Barnhemsgatan samt mellan Banan och Mechelingatan i Gräsviksbrons riktning.

Byggandet betjänar det nya campuset för tillväxtföretag

I södra delen av området för Maria sjukhus byggs ett nytt campus för tillväxtföretag. I området finns det verksamma centrumet för uppstartsföretag, Maria 01, som tillsammans med det blivande campuset bildar ett i europeisk skala betydande kvarter för tillväxtföretag och uppstartsföretag – Helsinki Growth District. I kvarteret kommer det att finnas plats för flera hundra aktörer och uppskattningsvis 5 000 arbetstagare. Nya förbindelser för fotgängar- och cykeltrafiken byggs för att underlätta passagen till kvarteret.

Banan är öppen under hela entreprenaden

Byggandet av bron inleds våren 2024. Den exakta tidpunkten meddelas senare. Avsikten är att byggandet blir färdigt sommaren 2025 då bron först är en räddningsväg tills byggandet av området för Maria sjukhus har framskridit så långt att man kan cykla och gå genom området utan hinder.

Banan är öppen under byggarbetena. På Banan uppförs en tillfällig stödkonstruktion för bron uppskattningsvis i maj. Konstruktionen har öppningar för cyklister, fotgängare och räddningstrafiken. Rutterna på Banan ändras under entreprenaden, så gång- och cykeltrafiken styrs vid behov med skyltar.

Träd avlägsnas före entreprenaderna

På grund av byggandet av bron fälls några träd vid en klippa vid Banan på sidan mot området för före detta Maria sjukhus. Man börjar även förbereda kommande byggande på Mechelingatan genom att avlägsna träd i området för Maria sjukhus bakom muren längs Mechelingatan. Så får man mer utrymme för en bredare trottoar samt en cykelfil. I samband med entreprenaden anläggs också nya områden med grönplanteringar på gatuskvären på Mechelingatan 1.

Träden fälls under veckan som börjar den 25 mars.

Konstruktionsarbetena som kan orsaka buller och damm, utförs i huvudsak vardagar klockan 7‒18. 

Ändringarna på Mechelingatan och hur de påverkar rutterna för gång- och cykeltrafiken meddelas mer närmare den tidpunkt då entreprenaden inleds.