Tågvägens metrobro ska byggas om redan under de närmaste åren

Metrobron vid Tågvägen mellan Fiskehamnen och Sörnäs byggs om 2026–2027. Stadstrafik Ab:s kontroller under hösten och den gångna vintern visar att de tidigare konstaterade skadorna på bron har blivit värre under vintern. Som det ser ut nu kommer byggandet av den nya bron att innebära en paus på minst sex månader för metrotrafiken mellan centrum och östra Helsingfors år 2027.
Metro kulkemassa metrosillalla.
Tilläggsstöden som syns på bilden byggdes under vintern på metrobron på Tågvägen. Utredningarna har nu visat att bron måste förnyas redan 2026–2027. Bild: Kaupunkiliikenne Oy/Riikka Sorsa

I Helsingfors är metrobron vid Tågvägen och Brändö gatubro i behov av ombyggnad. Enligt de utredningar som nu gjorts av Stadstrafik Ab och de tekniska experterna inom Helsingfors stadsmiljösektor har man kommit fram till att det är motiverat att bygga om metrobron vid Tågvägen före Brändö bro. 

– Vi vill undvika oförutsedda avbrott i metrotrafiken. För Helsingfors skulle de vara oskäligt svåra ur trafiksynpunkt. Nu ser vi till att avbrottet i metrotrafiken kan genomföras planmässigt sätt. Staden gör allt för att avbrottet ska vara så kort som möjligt, berättar Ville Lehmuskoski, direktör för stadsmiljösektorn.

Under vintern byggdes tillfälliga stöd för bron som en riskhanteringsåtgärd och med syftet att se till att metrotrafiken på bron kan fortsätta tills vidare. Bron är trygg för användarna. 

Avsikten är att minimera olägenheterna som avbrottet orsakar metrotrafiken 

Ombyggnaden av metrobron och avbrottet i metrotrafiken kommer oundvikligen att ha stora konsekvenser för stadsbornas möjligheter att förflytta sig i staden. Det är fråga om en av de mest centrala sträckorna när man ser till antalet passagerare. Staden strävar efter att med alla till buds stående medel minimera den tid som behövs för avbrottet i metrotrafiken, till exempel genom att söka arbetssätt och planera periodiseringen så att olägenheterna i trafiken kan minimeras. Tyvärr kan man inte helt undvika avbrott i trafiken. 

– Att avbryta metrotrafiken innebär ett stort problem för de som reser kollektivt i synnerhet i östra Helsingfors. Därför kommer staden målmedvetet att söka de bästa möjliga sätten för att minska olägenheterna och hålla avbrottet så kort som möjligt. Vi kommer också att satsa på planering och genomförande av ersättande av rutter för kollektivtrafiken samt på kommunikation med invånarna, säger Lehmuskoski. 

Upphandlingen av den som bygger den nya bron påbörjas 

Ett upphandlingsförfarande som syftar till att förnya bron håller på att inledas och målet är att under detta år engagera den genomförande partnern i projektet. På så sätt kan man redan i planeringsskedet utnyttja genomförarens kompetens i arbetsfaserna och därmed minimera de olägenheter som trafiken orsakas. 

Projektets förberedande byggnadsarbeten inleds enligt planerna våren 2026. Det byggnadsarbete som i betydande grad påverkar metrotrafiken och ombyggandet av bron infaller under år 2027, då det uppstår ett längre avbrott i metrotrafiken. Att genomföra byggandet år 2027 förordas även av att spårtrafiken på Kronbroarna enligt den nuvarande tidtabellen redan då är i gång, vilket för sin del skulle underlätta trafiken i östlig riktning. 

Kostnadsförslaget för ombyggandet av bron, uppskattningen av trafikavbrottets längd och det exakta stationsavståndet preciseras allteftersom planeringen framskrider. Under tiden för trafikavbrottet är metrotrafiken uppdelad mellan trafik i öster och väster och mellanrummet ersätts med busstrafik.
 

Mycket av infrastrukturen i Helsingfors måste totalrenoveras

Infrastrukturen i Helsingfors stad, det vill säga kommunaltekniken och gatorna, har till stora delar nått slutet av sin livscykel och måste förnyas. Metrobroarna, som är decennier gamla, är en del av denna helhet. Reparationsarbetena är nödvändiga med tanke på säkerheten och för att trafiken i staden ska fungera på lång sikt. Helsingfors stad, Stadstrafik Ab och HRT kommer ännu under våren 2025 att mera ingående berätta om de kommande infrastrukturprojekten och planeringen av dem. Man kommer regelbundet att informera om hur infrastrukturprojekten framskrider. 

Tidtabellen för ombyggandet och reparationen av bron vid Tågvägen samordnas av Stadstrafiken, Helsingfors stad och HRT. Projektet samordnas med andra kända trafik- och reparationsprojekt för att avbrotten i metrotrafiken inte upprepade gånger ska ha konsekvenser för trafiken. Det finns även behov av att bygga om exempelvis bron för fordonstrafik till och från Brändö. En grundlig reparation och ombyggnad av denna bro kan dock inte göras samtidigt med Tågvägens metrobro.

Metrobron vid Tågvägen är metrobanans längsta bro på 482 meter. Den byggdes 1972. En bedömning av skicket på bron färdigställdes våren 2024, varefter de specialkontroller som genomfördes under hösten bekräftade skadornas omfattning. Stadstrafik Ab genomförde tillfälliga arbeten för att stödja bron som en säkerhetsåtgärd på bron under vintern och samtidigt fortsatte den regelbundna kontrollen av skicket på bron. Inspektionerna visade att skadorna på bron har förvärrats under vintern. Därför måste man tidigarelägga ombyggandet av bron. 
 

Du kanske är intresserad av

avtalsområde på kartan.

Byggandet av Utterkanalen framskrider på Busholmen

Publicerad:
Havainnekuva Lastenkodinkadun sillasta.

Byggande av den nya bron över Banan håller på att inledas

Publicerad: