Besvara enkäten och framför din åsikt om vinterunderhållet av gatorna i Helsingfors

Med enkäten samlar vi information om hur vi har lyckats med vinterunderhållet under vintern 2021–2022.

Berätta vad du anser om vinterunderhållet av gatorna i Helsingfors. Finns det någon plats i staden som du i synnerhet vill berömma eller kritisera? Staden ber Helsingforsbor och dem som besöker staden att besvara enkäten om hur vinterunderhållet har lyckats.

Med enkäten samlar vi information om hur vi har lyckats med vinterunderhållet under vintern 2021–2022. I enkäten får du besvara frågor om vinterunderhållet av trottoarer, cykelvägar och körbanor samt de friluftsleder och parkvägar som plogas.

Det tar ungefär 5–10 minuter att besvara enkäten. Svaren från enkäten används för att utveckla underhållet. Du kan besvara enkäten på finska, svenska eller engelska.

Besvara enkäten: query.eharava.fi/3780(Länk leder till extern tjänst)

Kortadress: bit.ly/talvi2022(Länk leder till extern tjänst)

Besvara enkäten senast den 20 mars 2022. Om du vill ge specifik respons som kräver omedelbara åtgärder, kan du skicka ett meddelande via stadens responskanal: hel.fi/respons.

Omväxlande väderförhållanden har utmanat vinterunderhållet

Stormen Valtteri förde med sig en rejäl snövinter till Helsingfors i slutet av januari, då det ställvis snöade upp till 20 centimeter under ett veckoslut. Staden förberedde sig för snöfall i förväg. Huvudgatorna fick man snabbt i skick efter stormen, medan bostadsgatorna fick vänta längre tills de kunde plogas.

Under vintern har redan 80 000 snölaster förts till mottagningsplatserna, vilket är långt över mängden under en normal snövinter. Högst har över 5 400 snölaster förts till mottagningsplatserna under en och samma dag. Rekordmängden snö mättes den 22 februari, då upp till 69 centimeter snö mättes vid Gumtäkts mätpunkt och 38 centimeter vid Kajsaniemi mätpunkt.

Förutom vinterstormarna har även omväxlande väderförhållanden utmanat vinterunderhållet när temperaturen har gått upp och ner mellan kyla och blidväder. Omväxlande väder har orsakat halka och vattenpölar, gropar och hål i asfalten på gatorna. Trots tilläggsutrustningen har underhållet inte kunnat möta kraven från de snabbt omväxlande väderförhållandena tillräckligt snabbt i hela staden, och gatorna har ställvis varit i ett beklagligt dåligt skick.

Den snöiga vintern har gett upphov till en stor mängd respons till staden om snön. Största delen av responsen handlar om bostadsgator som väntar på plogning och är hala. Det kraftiga snöfallet har belastat stadsmiljösektorns kundtjänst.

Så här sköter Helsingfors vinterunderhållet

Gatorna i Helsingfors plogas alltid i enlighet med underhållsklasser som bestämts i förväg. Arbetet har prioriterats så att huvudlederna, gatorna med kollektivtrafik och de viktigaste gång- och cykelvägarna underhålls först. Därefter kommer bostadsgatorna.

Staden ansvarar för halkbekämpningen på körbanorna och cykelvägarna. Halka bekämpas på ett förebyggande sätt när det är känt att temperaturen sjunker till noll. Ansvaret för sandning av trottoarerna fördelas på olika sätt mellan staden och fastigheterna beroende på området i fråga.

Det finns cirka 1 200 kilometer gator och vägar för biltrafik på stadens ansvar. Samt cirka 2 500 kilometer cykel- och gångvägar.

Mer information om vinterunderhållet

Foto: Roni Rekomaa