Avgiftsfri hobby för 13 000 barn och unga i Helsingfors

Finlandsmodellen för hobbyverksamhet erbjuder omkring 13 000 platser i hobbyverksamhet för elever i Helsingfors grundskolor detta läsår. Verksamheten är avgiftsfri och börjar den 2 september 2024. Anmälan till hobbyerna är öppen.
I varje skola erbjuds mångsidigt olika hobbyer: motion, kultur samt digitala och andra hobbyer.  Bild: Maija Astikainen
I varje skola erbjuds mångsidigt olika hobbyer: motion, kultur samt digitala och andra hobbyer.  Bild: Maija Astikainen

Finlandsmodellen för hobbyverksamhet erbjuder detta läsår fler än 13 000 avgiftsfria platser i hobbyverksamhet för elever i årskurs 3–9 i Helsingfors grundskolor. Med omkring 400 hobbygrupper per vecka och över 84 000 hobbytillfällen per år är Finlandsmodellen för hobbyverksamhet i Helsingfors en betydande anordnare av hobbyverksamhet i Finland.

Avgiftsfria hobbyer främjar jämlikhet 

Hobbyverksamhet i samband med skoldagen har blivit en permanent verksamhetsmodell i Helsingfors och en central del av stadens utbud av tjänster.

– Att förbättra barns och ungas välbefinnande genom meningsfulla fritidsaktiviteter är ett viktigt fokusområde för oss. Finlandsmodellen för hobbyverksamhet har gett eleverna i Helsingfors grundskolor en fin möjlighet att delta i högklassiga hobbyer gratis. Det här är ett betydande steg mot en mer jämlik stad, där varje barn och ung person har möjlighet att delta i högklassiga hobbyer oberoende av familjens ekonomiska situation, konstaterar Juha Ahonen, sektordirektör för kultur- och fritidssektorn.

I hobbyverksamheten betonas gemenskap, samhörighet och kamratrelationer. Finlandsmodellen för hobbyverksamhet har en central roll i att stärka barns och ungas känsla av delaktighet.

– Att delta i ledd verksamhet tillsammans med jämnåriga minskar ensamhet bland barn och unga och ökar känslan av trygghet, säger områdeschef Tiina Hörkkö från Helsingfors stads ungdomstjänster. Genom Finlandsmodellen har vi kunnat utöka det avgiftsfria hobbyutbudet och stärka delaktigheten i synnerhet i de bostadsområden där färre deltar i hobbyer, tillägger Hörkkö.

I år har Helsingfors anvisat ett anslag på 400 000 euro till verksamheten inom Finlandsmodellen. Stadens egen finansiering kompletterar ett bidrag på 900 000 euro som undervisnings- och kulturministeriet beviljat för läsåret 2024–2025.

Isspel, padel, geocaching och manga som nyheter 

Utbudet av hobbyer i Helsingfors grundskolor baserar sig på elevernas önskemål. I varje skola erbjuds mångsidigt olika hobbyer: motion, kultur samt digitala och andra hobbyer. 

Skoleleverna kan hitta något trevligt att göra på eftermiddagarna bland annat genom följande hobbyer: parkour, basket, volleyboll, futsal, dans, gymnastik, simning, klättring, kraftsport, cheerleading, cirkus, film, tecknade serier, teater, band, kör, bildkonst, modeteckning, programmering, speldesign, esports, matlagning och djurhobbyer.

– Till nyheterna för det här läsåret hör bland annat isspel, padel, geocaching och manga, berättar Irma Sippola, projektchef för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet i Helsingfors.

Anmälan är öppen

Eleverna och vårdnadshavarna meddelas om hobbyerna via Wilma. Man kan bekanta sig med hobbyalternativ på skolornas webbplatser och  på stadens nya Hobbyer-webbplats på harrastukset.hel.fi(Länk leder till extern tjänst).

Anmälan till hobbyerna pågår nu. Hobbygrupperna samlas varje vecka från och med den 2 september 2024 i skolornas lokaler eller näromgivning.