
Stadens nuvarande välfärdsplan innehåller 50 mål och 106 åtgärder. I slutet av planeringsperioden är 38 procent av alla åtgärder färdigställda och 60 procent är väl på gång. Största delen av de pågående åtgärderna har integrerats i basverksamheten som verksamhetspraxis, så genomförandet av dem fortsätter också under de kommande åren. Av de åtgärder som är riktade till den äldre befolkningen blev 44 procent färdiga, av de riktade till personer i arbetsför ålder blev 35 procent klara och 29 procent av åtgärderna riktade till barn och unga är färdigställda.
Satsningar på en mer noggrann inriktning av välfärdsplanens åtgärder
En noggrannare inriktning av åtgärderna, utveckling av personalens kompetens och utveckling av digitala tjänster och deras tillgänglighet var gemensamma teman som man särskilt satsade på i många åtgärder under denna planeringsperiod. Syftet med åtgärderna var att bidra till att förbättra Helsingforsbornas fysiska funktionsförmåga samt psykiska och sociala välbefinnande. Många åtgärder främjade upplevelsen av säkerhet i vardagen och livsmiljöns betydelse.
En utmaning i genomförandet av åtgärderna i välfärdsplanen visade sig vara att det tväradministrativa samarbetet inte helt genomförs i tillräcklig utsträckning. I de åtgärder där man klart hade tagit ägarskap och inlett samarbete genast efter att välfärdsplanen godkänts hade samarbetet fungerat och gemensamma resultat hade nåtts. Bättre identifiering av ägarskapet för åtgärderna verkade främja uppnåendet av goda resultat och s amarbetet. Även bindningen av åtgärderna och målen till planeringen av ekonomin och verksamheten främjade genomförandet av välfärdsplanen.
– För att vi bättre än idag ska kunna bedöma hur vårt arbete påverkar Helsingforsbornas välfärd bör vi granska inte bara det grundläggande arbetet inom stadens olika sektorer utan också organisations- och partnerskapsarbetet samt satsningarna på olika program för social hållbarhet, konstaterar specialplanerare Stina Högnabba, som ansvarar för den stadsgemensamma samordningen av främjandet av hälsa och välfärd.
Skillnaderna i fråga om välfärd, hälsa och säkerhet mellan olika befolkningsgrupper är tydliga
Det centrala målet för främjandet av hälsa och välfärd i Helsingfors (HYTE) är att minska skillnaderna i hälsa och välfärd och minska ojämlikheten. I skenet av forsknings- och statistikuppgifter finns det i många fenomen som gäller välfärd och hälsa tydliga skillnader mellan befolkningsgrupperna, och dessa skillnader har i regel ökat under de senaste åren. Välfärden hos Helsingforsborna med hög socioekonomisk bakgrund är bättre än hos andra. Skillnaderna syns både hos barn och unga och hos personer i arbetsför ålder och äldre. Även skillnaderna i välfärden mellan områdena är stora.
Stadis HYTE-barometer är en uppföljningsrapport som produceras årligen. I rapporten beskrivs status hos Helsingforsbornas välfärd och de åtgärder som staden vidtar för att främja kommuninvånarnas välfärd och hälsa. Rapporten lyfter fram hur åtgärderna i Helsingfors välfärdsplan framskrider och rapporterar om Helsingforsbornas välbefinnande, hälsa och säkerhet med tanke på de 47 uppföljningsmätarna i välfärdsplanen. Stadis HYTE-barometer beaktar sex prioriterade områden i Helsingfors välfärdsplan (2022–2025): psykiskt välbefinnande, hobby och fritid, motion, sunda levnadsvanor, goda befolkningsrelationer samt en trygg och vacker stad. HYTE-barometern är en välfärdsberättelse enligt 6 § i lagen om ordnande av social- och hälsovården.