Antalet nya lönefel och korrigeringsskulden har minskat

Det totala antalet lönefel vid Helsingfors stad har minskat och det totala antalet kontakter relaterade till fel i löneberäkningsavdelningens kundtjänst sjunker kraftigt.
Kaupungintalon aula.
Bild: Laura Oja

Antalet nya lönefel har minskat till tre procent. Under det tidigare lönesystemet uppstod nya lönefel i uppskattningsvis fem procent av alla lönespecifikationer, och andelen har hållit sig under denna siffra sedan november. Uppkomsten av nya lönefel har kommit under kontroll, men situationen utmanas av att felen ännu inte kan korrigeras inom önskad responstid. Detta beror på att det fortfarande finns en korrigeringsskuld som ska avklaras, men korrigeringsskulden är också på väg ner. 

Talpa, som ansvarar för löneberäkningen, riktar nu resurser till att påskynda behandlingen av korrigeringsskulden, samtidigt som man tar hänsyn till vikten av att förbereda sig för semester- och sommarsäsongen.

Stadens löneutbetalning har förberett sig för sommaren

Personalen inom löneberäkningen har stärkts betydligt jämfört med den normala sommarsäsongen. Korrigering av rapporterade lönefel fortsätter som vanligt under hela sommaren.

Lönehöjningar till följd av arbets- och tjänstekollektivavtal genomförs som planerat i samarbete med systemleverantören. Helsingfors stad har krävt att kontinuiteten i systemleverantörens tjänster säkerställs även under sommar- och semesterperioderna.

Stödet till chefer har utökats och tidsbokningen påskyndats under sommarsäsongen, så att de som jobbar som chef för första gången eller är chefsvikarier på sommaren har tillgång till hjälp med att använda lönesystemet och lagra uppgifter i systemet.